Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Denne filmen er ikke egentlig et argument for krigshisserne

Men «In the Loop» kunne like gjerne vært det.

|||Kanskje er det så enkelt?

Kanskje er det så enkelt som at grunnen til at Norge ikke har laget en god komedie siden tja, øh, «Plastposen», rett og slett er at vi ikke har gått til krig. Det vil si, i alle fall ikke uprovosert.

For én ting er nå at krig er bra for bruttonasjonalproduktet - plutselig ryker det fra fabrikkpipene igjen, og folk har en jobb å gå til. En annen, og vel så viktig ting, er at satirikerne og humoristene plutselig sitter med et helt nytt og digert stofftilfang, som, hvis forvaltet på rett måte, på sitt beste kan frembringe komikk av den høyeste orden.

Greit, dette kan kanskje synes som et dårlig argument for å lade våpen. Andre land produserer tross alt helt streite komedier på løpende bånd, uten at krigstrommene nødvendigvis trenger å drønne i bakgrunnen.

Og sant, for hver eneste «Dr. Strangelove» eller «Tropic Thunder» produseres det hauger med generisk rekved av typen «Menn som stirrer på geiter». Men likevel, da. Alle muligheter må jo holdes åpne. Og et bedre argument enn den britiske krigskomedien «In the Loop», en sylskarp satire over hva som utspilte seg i de amerikanske og britiske maktkorridorer i forkant av Irak-krigen, finnes knapt.

Bak «In the Loop» - som låner tittelen sin fra George Bush Sr. uttalelse om at han som Ronald Reagans visepresident var out of the loop hva angikk det topphemmelige salget av våpen til Iran på midten av 80-tallet — finner vi britenes egen versjon av Woody Allen: den skotsk-italienske radioprodusenten, manusforfatteren, komikeren og regissøren Armando Iannucci.

I mer enn ti år har Iannucci nærmest systematisk perfeksjonert den britiske politiske satiren, gjennom radioshow som «On the Hour» og «The Day Today», og ikke minst TV-serien «The Thick of It» — sistnevnte «In the Loop»s direkte forløper og utgangspunkt.

—Jeg har aldri vært spesielt politisk aktiv, men alltid fascinert av politikk som drama — og stor humor, sa Armando Iannucci til svenske Dagens Nyheter om filmen for en tid tilbake.

— Og fremfor alt syns jeg det er ekstremt morsomt med politikere som tror de unngår problemer ved ikke å si sannheten — noe som ofte bare skaper enda større problemer og enda mer forvirring. Offisielt syns ikke politikerne at komediene mine er det fnugg morsomme. Privat forteller de at de er helt på kornet.

En av disse politikerne kunne ha vært Alastair Campbell, Tony Blair og New Labours myteomspunne spindoktor og hovedarkitekt bak partiets valgseier i 1997. Hadde det bare ikke vært for at skuespiller Peter Capaldi tilsynelatende tar Campbell (det sies riktignok aldri at det er ham), igjen, helt på kornet, i rollen som den det vandrende raserianfallet Malcolm Tucker, statsministerens nærmeste rådgiver.

Peter Capaldi, som, forutsatt at du så den, stjal showet i den britiske ungdomsserien Skins i rollen som Sids far. Capaldi, som i rollen som Tucker, gjør fornærmelser til en nærmest opphøyet og forfinet kunstform. Som får de mest infame profaniteter til å lyde som små dikt ført i pennen av Lord Byron.

Smak for eksempel dette lille kunststykket, i telefonen på vei ut av heisen : «Akupunktur?! Jeg trenger ingen jævla akupunktur! Jeg skal faen meg gi deg jævla akupunktur. Jeg skal komme bort og gi deg en jævla akupunkturbehandling, sånn at du likner på han fyren i Hellraiser... og så skal jeg ta en telefonkatalog og slamre den mot trynet ditt, sånn at du til slutt ser ut som hårbørsten til en spedalsk!». Dette er for øvrig en av de slettede scenene fra filmen. Hvilket burde si noe om det som faktisk kom med.

Selv har Iannucci kalt «In the Loop» sin egen form for sinnemestringsterapi.

— Politikk handler først og fremst om å manipulere og misbruke språket, samt pynte på sannheten. Jeg er ikke typen som skriker og banner, men inni meg blir jeg forbannet over hvordan vi har blitt manipulert i spørsmålet om Irak-krigen, sier han.

— Og filmen var en måte å få utløp for det raseriet på.


«In the Loop» har kinopremiere ikveld.

image: Denne filmen er ikke egentlig et argument for krigshisserne
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media