Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Denne filmen er ubeskrivelig

«Cats» blir hudflettet av anmelderne.

KATTEJAMMER: Skuespillere av første klasse til tross - «Cats» blir slaktet til de grader av det internasjonale kritikerkorpset. Vis mer

«Grusom», «utrolig», «elendig», «ubeskrivelig».

En av julas storfilmer, «Cats», er en filmatisk «katastrofe», skal man tro filmkritikere. Allerede da traileren ble sluppet i juli, ble det rabalder: spesielt de digitale «kattekostymene» vakte oppsikt.

Filmen er opprinnelig basert på den amerikanske poeten T.S. Eliots diktsamling «Old Possum’s Book of Practical Cats» fra 1939. Denne ble løst gjort om til musikalen «Cats» av Andrew Lloyd Webber i 1981 - som for øvrig gikk i 21 år i London og 18 år på Broadway.

Men til tross for skuespillere av høyeste rang - som Dame Judi Dench, Idris Elba og Ian McKellen - har filmen fått poten sin påskrevet.

I skrivende stund har «Cats» 17 prosent score på Rotten Tomatoes' såkalte tomatometer. «Tomatometeret» måler en films samlede tilbakemelding fra kritikere verden over - og det er sjelden en blockbuster-film av denne typen havner så langt nede. Til sammenlikning har den siste «Star Wars»-filmen 58 prosent, mens «Frost II» kan vise til hele 77 prosent.

- Fullkomment grusom

The Guardian legger ingenting imellom i sin fordømmelse, og kaller «Cats»-traileren «en av de mest forstyrrende filmtrailere noen gang».

I selve anmeldelsen strekker filmkritiker Peter Bradshaw seg enda lenger, og har skrevet slakten som et stort, sammenhengende dikt - muligens en hyllest til nettopp T.S. Eliot. «A purr-fectly dreadful hairball of woe», skriver Bradshaw - som løst kan oversettes til «en fullkomment grusom hårball av elendighet».

Vanity Fair mener filmen er et «tragisk kaos», selv om den sammenliknes med en løskatt som «fortjener litt sympati». «Denne filmen tester verdigheten til selv de mest fremragende skuespillere», skriver kritikeren.

Vox kaller filmen enkelt og greit «ubeskrivelig». Anmelder Alissa Wilkinsons konklusjon er at «jeg håper jeg aldri ser den igjen».

«En gigantisk feiltakelse »

Heller ikke Dagbladets anmelder er imponert. «Det er alltid både litt forferdelig og litt fascinerende å se noen lage et produkt, og bruke masse penger og prestisje på det, og ikke på noe punkt innse hvor absurd det hele ser ut utenfra», skriver Inger Merete Hobbelstad og triller terningkast to.

Ifølge New York Times kan man skrive en doktorgrad om hvordan en slik feiltakelse kunne blitt laget i utgangspunktet. Chicago Tribune gir ut 0 stjerner, og mener hovedrolleinnehaver Francesca Wayward er det eneste som gjør at man kommer seg gjennom filmen.

Johnny Oleksinksi i New York Post skulle helst sett den slettet fra sin egen hukommelse.

«Tom Hoopers film er en gigantisk feiltakelse, fordi han totalt har droppet alt som gjorde «Cats» til et strålende sceneshow», mener han.

«Regissøren bruker grusomme CGI-menneskehybrider som ser verre ut enn sminke», skriver Oleksinksi videre.

Regissør Tom Hooper står bak tidligere storfilmer som «Les Misérables», «Kongens tale» og «Den danske piken».

«Cats» har norsk premiere første juledag.