Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

ANMELDELSE: «Quick»

Denne filmen er vond å se

Ofre og etterlatte fortjener at noen voksne tar tak i denne skandalen.

LITT MYE HOLLYWOOD: En komplett skandale av det svenske rettsvesenet , se Quick og bli forvirret, redd og litt oppgitt. Vis mer

FILM: Denne filmen er vond å se. Denne filmen er basert på virkelige hendelser og med folk som ville finne ut sannheten. Avdekke løgner og som aktivt og hardt ble motarbeidet, men som på egen hånd ble nysgjerrige og brukte tid og krefter på å nøste sakte opp i et villnis av lede – og snubletråder innenfor taushetsbelagte minefelt. En stund så det ut til at det ikke var noen sak å avsløre. Tvilen kom sigende inn.

QUICK

4 1 6

Krim/drama

Regi:

Mikael Håfström

Skuespillere:

Suzanne Reuter, David Dencik, Jonas Karlsson, Alba August

Premieredato:

27. september

Aldersgrense:

15 år

Orginaltittel:

QUICK

«Sterke skuespillerprestasjoner i nordisk rettsskandale.»
Se alle anmeldelser

Kortene på bordet

Men, så var det den ensomme, triste og syke hovedpersonen selv da, Thomas Quick, døpt Sture Bergwall, som plutselig ombestemte seg og bestemte seg for å snakke. For å legge alle kortene på bordet. Dette er historien vi blir servert hudløst og med et par scener som godt kunne vært droppet.

Ble felt

Men, denne filmen burde fått satt mange innenfor det svenske rettssystemet, og svensk psykiatri, under en alvorlig lupe. Denne filmen er også mektig subjektiv, noe som også opprinnelsen fra SVT ble felt for av den svenske pressens eget granskningsorgan, noe tilsvarende vårt PFU (Pressens Faglige Utvalg).

Lystløgner

Vi skal ikke falle for den enkle fristelsen det kan være å bruke begrepet svenske tilstander etter å ha sett denne grufulle, triste, sprø skandalen, vonde og litt vel unødvendig actionpålessede dramakrimfilmen om Thomas Quick, basert på en sann historie. Apropos sann. Her er det ikke lett for noen å skille løgner fra sannhet. Lystløgner fra aktoratet. Pillemisbrukeren fra psykiaterne.

Hva foregikk?

«Quick» tar for seg hvordan en gravende og dyktig journalist i Sveriges Radio, Hannes Råstam (1955 – 2012), sammen med researcher Jenny Küttim (Alba August) gir jobber knallhardt og nøye for å forsøke å komme til bunns i gåten Quick, og ikke minst, hva som foregikk innenfor det svenske rettssystemet, og svensk psykiatri, da det presse – og politiskapte monsteret, Thomas Quick, ble utpekt, forledet og dømt etter å ha tilstått åtte bestialske drap i Sverige og Norge. Det kan virke som om det svenske aktoratet ønsket å få en seriemorder på CV-en.

I tillegg mente den lettpåvirkelige Quick at han kanskje sto bak et tjuetalls mord til. Quick ble dømt og lukket inne på et sted han hadde vært flere ganger tidligere, på den rettspsykiatriske klinikken Säter. Her tilbrakte han i alt 23 år før han ble en fri mann.

Unike Dencik

Og, dermed kan vi komme fram til skuespillerne der David Dencik uten mange fakter nærmest gjør en helt unik tolkning som Quick. Han er Bergwall. Han er hans mange demoner. Han er hans løgner. Hans tristesse. Hans ødelagte sinn. Hans skummelhet.

Ja, bare ved en rykning med munnen, slikking av fingre etter å ha spist et wienerbrød og med sin nesten sjenerte væremåte skaper han så mye troverdighet at det vi tenker at vi ser virkelig true crime. Bravo? Vil si det. Det samme må vi nesten si om skuespiller Jonas Karlsson som Råstam. Det er sjelden kost å se at en skuespiller makter å spille en journalist uten å bli en troløs karikatur.

Unødvendig

Manus er ved forfatter Erlend Loe som har levert bokstaver med sedvanlig kløkt, presisjon og klo. Regissør Mikael Håfström har på mange måter maktet å nøste denne monumentale nordisk rettsskandalen sobert sammen, men her og der brukes det unødvendig mye billige effekter fra et skrekkfilmunivers han har jobbet mye med i Hollywood. Dette er virkelig helt unødvendig.

Disse historiene vi blir dratt med inn i er sterke nok helt uten mørke skoger, tjern og annen redskap fra verktøykassa merket nordic noir. Her burde knivene blitt brukt klippingen, og ikke så mye som effekter og flashbacks i lyd og bilder.

Bassisten savnes

Vi savner også at vi får et lite innblikk i at Råstam faktisk ble journalist først da han ble 36 år gammel ettersom han før dette var en meget anerkjent bassist i blant annet i bandet til Björn Afzelius.

Når dette er nedtegnet er det også på sin plass å legge til at det fortsatt er en skamplett at det ikke er nedsatt en uavhengig granskningskomité, med medlemmer fra begge sider av grensene, etter at pillemisbrukeren og lystløgneren Quick/Bergwall avslørte noe langt mer enn sitt ynkelig liv. Dette har virkelig ofrene og de mange etterlatte virkelig krav på. Rettferdighet har ingen utløpsdato.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling