FIKK KLAGER: James Bond-filmen «Spectre» hadde ifølge flere klagere for lav aldersgrense i Storbritannia. Foto: AFP PHOTO / TOBIAS SCHWARZ, NTB scanpix
FIKK KLAGER: James Bond-filmen «Spectre» hadde ifølge flere klagere for lav aldersgrense i Storbritannia. Foto: AFP PHOTO / TOBIAS SCHWARZ, NTB scanpixVis mer

Denne filmen havnet på den britiske klagetoppen i fjor

Filmsjefene lar seg imidlertid ikke rikke. 

(Dagbladet): James Bond, alias 007, er en karakter verden ble kjent med på starten av 1950-tallet. Siden har det ballet på seg med filmer og historier om den britiske agenten. Det siste tilskuddet kom i fjor, i form av spenningsfilmen «Spectre».

Her måtte Bond nok en gang beseire ondskapen og forsvare æren til den britiske etterretningstjenesten MI6. Men fikk et for ungt publikum lov til å ta del i eventyret?

Det mener en rekke briter, noe som har sørget for at filmen har havnet på klagetoppen i Storbritannia.

Det var The Guardian som først omtalte saken. James Bond-filmen har fått stempelet 12A i Storbritannia. Det vil si at barn under tolv år kan se filmen med en voksen eller foresatt tilstede.

Filmen har totalt fått 40 klager på aldersgrensen, som enkelte mener er for lav.

Administrerende direktør i British Board of Film Classification (BBFC), David Austin, står imidlertid inne for filmens aldersgrensen.

BBFC er den britiske ekvivalenten til Medietilsynet, som i Norge setter aldersgrense på film.I Norge fikk «Spectre» ifølge Filmweb også aldersgrense 12 år.

- Etter våre standarder er dette ganske mange klager. «Spectre» tjente derimot inn over en milliard kroner, så i kontekst er det ganske få, sier Austin til The Guardian.

Aldersgrensa ble satt fordi det ikke er noe særlig blod eller fysiske skader vist i filmen. Totalt satte BBFC aldersgrense på 983 filmer i fjor. De fleste endte på aldersgrense 15 år.

«Spectre» er den lengste Bond-filmen noen sinne. Den er på hele 148 minutter. Det er også trolig Daniel Craigs siste.

Han har flere ganger uttalt at han aldri ønsker å spille Bond igjen.