KOMMENTARER

Denne gangen var ikke atomtesten ment som trussel eller provokasjon. Det er et skummelt tegn

KAPPLØP: Alt tyder på at Kim Jong-un gjør det han kan for å framskynde landets atomprogram. Foto: AP / NTB Scanpix
KAPPLØP: Alt tyder på at Kim Jong-un gjør det han kan for å framskynde landets atomprogram. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Halv tre i natt til fredag ble det målt et skjelv med styrke på 5,3 i den nordlige Hamyong-provninsen i Nord-Korea. Skjelvet kunne bare bety at Kim Jong-un hadde gjort det mange fryktet ville skje snart: Han hadde gjennomført landets femte atomprøvesprengning og trolig den andre hittil i år.

Nattens atomprøvesprengning ved atomanlegget Pyunggye-ri og de siste ukers missiltester bekrefter dermed inntrykket av 32 år gamle Kim Jong-un, nemlig at verdens yngste diktator har det travelt. Det er reelle tester og våpenutvikling vi ser. Det er ikke ment som trussel eller provokasjon, slik vi har sett tidligere, mener forsker Stein Tønnesson ved fredsforskningsinstituttet PRIO. Han mener Kim Jong-un er i et kappløp med seg selv om å bli anerkjent som en atomvåpenmakt, ikke på linje med USA, Russland, Kina, Storbritannia og Frankrike, men som India, Pakistan og Israel, selv om sistnevnte ikke har bekreftet at de har atomvåpen.

Alt tyder på at Kim Jong-un jobber iherdig med saken. I løpet av sine fire år med makten har han gjennomført 37 prøveutskytinger med missiler. Det er over dobbelt så mange som det faren Kim Jong-il gjennomførte i løpet av sine 17 år ved makten, skriver nettstedet NK News, som spesialiserer seg på nyheter om det lukkede landet. Kim Jong-un har også foretatt vellykkede prøveoppskytinger av interkontinentalt missil, et mobilt mellomdistansemissil avfyrt fra ubåt, oppgraderte kort- og mellomdistansemissiler og han har testet en ny rakettmotor med fast drivstoff.

Selv sørkoreansk etterretning som følger aktiviteten på den andre siden av 38. breddegrad med argusøyne, virker overrasket over intensiteten og opptrappingen av atom- og missilprogrammet, ifølge nyhetsbyrået Yonhap. Det avgjørende neste steget for Nord-Koreas atomprogram er om de klarer å produsere et atomstridshode som er lite nok til at det kan festes på et missil og missiler med nyttelast som tåler belastningen med å skutt ut.

At Kim Jong-un legger så mye innsats og ressurser i å framskynde atomprogrammet er delvis i tråd med den såkalte byungjin-politikken han har staket ut. I motsetning til songun-politikken, som faren og bestefaren Kim Il-sung førte, heter det ikke lenger «militæret først». Nå er målet å parallelt utvikle atomvåpen, men samtidig skape sårt tiltrengt økonomisk vekst. Nord-Korea lå i fjor på 179.plass over verdens største økonomier målt etter bruttonasjonalprodukt per innbygger (BNP). Somalia lå nederst på 194.plass.

For et land som har brukt anslagsvis en fjerdedel av BNP på det militære, spørs det nå om Nord-Koreas våpenkappløp med seg selv går på bekostning av løftet om gi økonomisk vekst til landets 25 millioner innbyggere. En mulig og åpenbar tolkning er at Kim Jong-un nettopp vil bruke makten og avskrekkingen som ligger i atomvåpen som brekkstang i eventuelt nye forhandlinger med USA, Kina, Sør-Korea og Russland. Det sier seg selv at dersom Kim Jong-un lykkes med sitt kappløp har han et uovertruffent kort på hånden, og derfor er det illevarslende at han nå har gjennomført sin andre atomprøvesprengning på ni måneder.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer