ENSEMBLE:  De får nyte finværet mens de kan. Når de drar til Råssö like sør for Strømstad mot slutten av sommeren, vil det regne frosker og blod på Githa Nørby (f.v.), Kjersti Holmen, regissør Per Olav Sørensen, Ane Dahl Torp, manusforfatter Jonas Gardell, Jon Øigarden og Ingar Helge Gimle i den nye norske filmen «Mennesker i solen». Foto: Hans A Vedlog / Dagbladet.
ENSEMBLE: De får nyte finværet mens de kan. Når de drar til Råssö like sør for Strømstad mot slutten av sommeren, vil det regne frosker og blod på Githa Nørby (f.v.), Kjersti Holmen, regissør Per Olav Sørensen, Ane Dahl Torp, manusforfatter Jonas Gardell, Jon Øigarden og Ingar Helge Gimle i den nye norske filmen «Mennesker i solen». Foto: Hans A Vedlog / Dagbladet.Vis mer

Denne gjengen får et helvete i Strømstad

Ane Dahl Torp og Jon Øigarden spiller ektepar i ny norsk dommedagskomedie.

|||Tidligere i år ble det gitt grønt lys for et av de mest originale norske filmprosjektene på lang tid.

Den svenske yndlingen Jonas Gardell har skrevet manuset til «Mennesker i solen», der to par feirer St. Hans-aften på en campingplass.

Alt er fryd og gammen. Helt til det begynner å regne blod.

Og før de vet ordet av det er apokalypsen i gang.

I dag ble det klart hvem som skal spille hovedrollene i filmen. Ane Dahl Torp og Jon Øigarden spiller det ene paret, mens Ingar Helge Gimle og Kjersti Holmen spiller det andre.

I tillegg er danske Githa Nørby, som blant annet har spilt i suksesser som «Riget» og «Matador», med som en enerverende 80-åring.

- En drømmegjeng. Dette er veldig gode folk, som har ulike energier, og som kan spille både drama og komedie, sier regissør Per Olav Sørensen til Dagbladet.

Spilles inn i Sverige Dommedagsfilmen skal - passende nok for alle som har stått i timelange køer på vei til det forjettede tobakkland - spilles inn like utenfor Strømstad på slutten av sommeren. Forventet premiere er neste vår.

- Dette er ren skuespillermat. Et kammerspill der karakterene er så opptatt med alle ubetydelighetene i hverdagen at de ikke enser det som skjer rundt dem, sier Ingar Helge Gimle.

Regissør Sørensen trekker fram balansen mellom komedie og drama som det mest avgjørende for filmen, noe Jon Øigarden er helt enig i.

- Det er de ekstreme omstendighetene som gjør filmen spesielt interessant, sier han.

I en verden der stadig flere dyrearter blir utrydningstruet og den ene miljøkatastrofen overlapper den andre, ser Ane Dahl Torp også en tydelig aktualitet i filmen.

- De små tegnene på dommedag er der jo alt. Og likevel går vi alle sammen rundt og ler i vår beskyttede hverdag, sier hun.