Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Matlagingsshow med cannabis

Denne ingrediensen skaper rabalder for Netflix' nye matprogram

Med cannabis-infuserte matretter kniver deltakerne om å få høyest poengscore. Men Forbundet mot rusgift mener programmet uskyldiggjør cannabis.

CANNABIS-MATLAGING: Konseptet til det nye matlagingsshowet er ifølge Netflix at «to kokker tilbereder marihuana-tilsatte retter som gir deg vann i munnen, til et panel bestående av veldig chille kjendisdommere». I skåla ligger marihuana som skal brukes i konkurransen. Foto: Netflix Media Center
CANNABIS-MATLAGING: Konseptet til det nye matlagingsshowet er ifølge Netflix at «to kokker tilbereder marihuana-tilsatte retter som gir deg vann i munnen, til et panel bestående av veldig chille kjendisdommere». I skåla ligger marihuana som skal brukes i konkurransen. Foto: Netflix Media Center Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi mener dette programmet er forkastelig, og mener Netflix burde holde seg for god til å sende et slikt program, sier forbundsleder Knut Reinås i Forbundet mot rusgift.

22. juni har matlagingsshowet «Cooking on high» premiere på Netflix. Som navnet hinter om, er dette en matlagingskonkurranse, men med en tvist.

Netflix beskriver selv programmet som «det første cannabis-matlagingsshowet noensinne», der «to kokker tilbereder marihuana-tilsatte retter som gir deg vann i munnen, til et panel bestående av veldig chille kjendisdommere».

Cannabis-ekspert

Konseptet går ut på at ti konkurrenter skal prøve å lage den mest kreative matretten de klarer, med marihuana som en av ingrediensene - i form av oljer, smør eller toppskuddene på marihuanaplanten, skriver matnettstedet Food & Wine, som har fått se den første episoden av programmet.

Ikke bare det, et premiss for showet er at oppskriftene skal være såpass potente at dommerne blir påvirket av deltakernes retter, ifølge nettstedet High Times.

Det samme nettstedet opplyser om at programmet vil få 18-års grense.

Ifølge Food & Wine kommer en ekspert til å presentere hva slags type marihuana deltakerne skal lage mat med, og hvilke egenskaper den har - helt ned til spesifikke detaljer som THC-nivåer. THC er det viktigste virkestoffet i cannabis.

CANNABIS: Alle rettene i det nye matlagingsshowet som skal sendes på Netflix må inneholde cannabis. Foto: Netflix Media Center
CANNABIS: Alle rettene i det nye matlagingsshowet som skal sendes på Netflix må inneholde cannabis. Foto: Netflix Media Center Vis mer

- Uskyldiggjøring

Forbundsleder Knut Reinås i Forbundet mot rusgift reagerer på programkonseptet. Forbundet mot Rusgift er en av medlemsorganisasjonene i rusfeltets samarbeidsorgan, Actis.

- Dette tv-programmet er helt sikkert inspirert av det som skjer i USA nå, hvor man har mye matvarer, sukkertøy og brus med THC - og til og med øl, med både alkohol og THC. Jeg tenker at de prøver å introdusere cannabis på mange ulike måter, og dette er en av dem, sier Reinås til Dagbladet.

- Når de gjør cannabis til underholdning, prøver de å gjøre det så uskyldig som mulig. Men vi ser at det er mange som har problemer med det.

DOMMER: Mod Sun og Ngaio Bealum er blant dommerne som skal avgjøre hvilke retter som når høyest opp på poengskalaen. Foto: Netflix Media Center
DOMMER: Mod Sun og Ngaio Bealum er blant dommerne som skal avgjøre hvilke retter som når høyest opp på poengskalaen. Foto: Netflix Media Center Vis mer

Reinås hevder matvarer med cannabis ofte har et høyere innhold av det psykoaktive virkestoffet THC.

- Det kan faktisk være mye høyere THC-nivåer enn i en joint. Det kan være psykoseframkallende, og føre til litt av hvert, sier han, og mener derfor at de som dømmer i konkurransen burde avstå fra å være dommere for sin egen helses skyld.

- Jeg synes det er veldig negativt, og jeg håper det får enda flere til å tenke seg om før de kjøper Netflix, og at de heller velger en av de andre strømmetjenestene, sier han.

Netflix har fått presentert kritikken i denne saken, men har valgt ikke å kommentere den.

- En naturlig utvikling

Styreleder Ester Nafstad i foreningen Normal mener at et tvprogram som «Cooking on high» representerer en naturlig utvikling der legaliseringskulturen fra USA etter hvert kommer til Europa også.

Foreningen Normal ønsker at cannabis skal reguleres slik alkohol reguleres i dag.

- Vi ser at legalisering av cannabis også bidrar til at den brukes på andre måter. Det er noe som vi i Normal har vært opptatt av: å informere om andre inntaksmetoder. At man kan bruke cannabis på andre måter enn bare å røyke, som ikke er veldig bra for lungene, sier hun.

Ifølge en rapport gitt ut av britiske helsemyndigheter i 2012, er det 20 prosent større sjanse for å få kreft ved å røyke cannabis enn å røyke tobakk, skriver BBC.

GULLKJELEN: Den som får høyest poengscore vinner en gullkjele (på engelsk: golden pot). Fra venstre: Ramon Rivas II, Mod Sun, Luke Reyes, Ngaio Bealum, og Andrea Drummer, i tillegg til programleder Josh Leyva. Foto: Netflix Media Center
GULLKJELEN: Den som får høyest poengscore vinner en gullkjele (på engelsk: golden pot). Fra venstre: Ramon Rivas II, Mod Sun, Luke Reyes, Ngaio Bealum, og Andrea Drummer, i tillegg til programleder Josh Leyva. Foto: Netflix Media Center Vis mer

Nafstad mener cannabiskulturen er i ferd med å utvikle seg fra å være en del av et ungdomsopprør til å bli en annen, mer voksen kultur - og at dette tv-programmet er et godt eksempel på det.

- Man har jo allerede vinprogrammer, der man snakker om god vin. Det er fullt mulig å gjøre det samme med cannabis. Rus er jo kultur, og en del av det å være menneske. Dette er en måte å vise at voksne folk kan nyte rusmidler på et ansvarlig vis, sier hun, og fortsetter:

- Jeg regner med at dette er kulinariske retter som retter seg mer mot et voksent publikum. Det kan også bidra til å gjøre det litt ukult for ungdom. Da blir det ikke like rebelsk. Det er en endring av cannabiskulturen som jeg ser på som positiv, og jeg tror vi vil se mer og mer av ting som dette tv-programmet.

MARIHUANA: Samfunnspartiets førstekandidat Bjørn Dahl røykte marihuana midt på paradegata. Partiet ønsker å legalisere flere rusmidler, deriblant medisinsk marihuana. Video: Marie Røssland / Dagbladet / Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!