KLOVNENS TALE: Cochabama i Bolvia julaften 2018, Styrtregn. Byen stoppet helt opp, vannet steg over fortauskantene ettersom det under byen er fylt opp med søppel. Vi i en taxi som ble stående utenfor en politistasjon der denne klovnen kom noe sørgmodig ut. Foto: Tom Stalsberg
KLOVNENS TALE: Cochabama i Bolvia julaften 2018, Styrtregn. Byen stoppet helt opp, vannet steg over fortauskantene ettersom det under byen er fylt opp med søppel. Vi i en taxi som ble stående utenfor en politistasjon der denne klovnen kom noe sørgmodig ut. Foto: Tom StalsbergVis mer

Snapshots fra ei reise, del 1 av minst 2:

Denne klovnen kom ut av en politistasjon i Cochabama på julaften og det styrtregnet

Men, det er grunn til å frykte hva som kan skje i både Bolivia, Brasil og Argentina framover.

Meninger

Snapshots fra ei reise som varte fra 14 desember til 5. januar. Den foregikk under den samme slitte himmelfrakken som vi har her, men med en helt annet puls i snittet og slaget. En helt annen. Med et helt annet krydder, blikk, tone, ro, galskap og det som kanskje kalles livet som loffer på første klasse.

Men, nei, det ble ikke danset en eneste tett tango i Buenos Aires, men det ble (hysj) spist biffer og det ble drukket mengder rødvin som holder vel så bra kvalitet som det beste fra utlandet sør i Europa. Gi meg vin, gi meg styrke, gi meg happy hour, gi meg frihet, rettferdighet og en flaske til er De snill.

Vi var også i den ganske så røffe Boca-regionen i Buenos Aires der vi selvsagt opplevde en Maradona-look-a-like som tok noen pesos for å bli avfotografert. River Plate go home. Vi var ikke tøffe nok til å være der om kvelden, alderen gir meg angst og feighet, dessverre. Et lett bytte. Vi var i San Telmo, fantastisk, men her ble en svensk turist skutt ipå gata mens vi var der. Huff.

Og, vi spiste (hysj) biff igjen og bodde i et område av byen som er noe av det mest spennende vi har opplevd på lenge. Vi så ikke en eneste ladestasjon for elbiler noe sted, men vi kjente den kvelende eksosen som ble spydd ut fra byens mange busser. Eksos, pluss 28 og dikt av Kjartan Fløgstad. Sistnevnte er den nordmann med en godt ankerfest i denne byen. Her det er rikdom og ekstremt fattigdom. Moderne by. Gater breie som hav. Jorge Luis Borges for fred.

Harde tide?

Ja, det er harde tider i Argentina og kanskje verre blir det i hele regionen nå som en åpenlyst ytrehøyrepsyko har tatt over i Brasil. Gru i vente, bare vent.

Glede et helt annet sted også ettersom vi var i Bolivia for å besøke verdens fineste konefamilie. Fint & vemodig. Lenge siden sist.

Et lite land som nå mer og mer vanstyres av den tidligere så populære, Evo Morales, fra den ytterste venstreside. Han kalles nå for Keiseren etter at han flere ganger har tuklet med grunnloven for å fortsette å være president.

Nå har han sittet siden 2006. Mennesker som helhjertet støttet ham hater ham nå og er bekymret for at han kjører landet i grøfta som et nytt Venezuela. Kokainturismen – og dets økonomi er også på voksende front.

Hans egen urbefolkning sliter, sulter og sultestreiker, mens han blant annet bruker penger på symboler som nye kunstgressbaner. I tillegg til en meningsløs rettssak for å vinne tilbake ei tapt kyststripe fra nabolandet Chile.

Mange vi snakket med, fra ulike samfunnslag, liker ikke hvordan han og hans regjering nå styrer. Det ulmer flere tusen meter over havet der det også stille hevdes at noen av hans tilhengere begår groteske ugjerninger mot folk som er imot Evo. Slik kalles kanskje begynnelsen på et nytt diktatur.

Men, Bolivia! Et land vi ikke kan si annet om enn av vi elsker av hele vårt gamle hjerte. Men, Morales kan bli den nye Daniel Ortega sier ei dame som serverer te av kokablader og gir oss deilig mango og små bananer og kaktusblomsterfrukt fra strøkne og viktige og vi må ta vare på Amazonas. Vi sender når som helst postkort med hjerter tilbake til dere og ber om påfyll av chili og tomater, blandet sammen så alle måltider blir en fest av styrke.

PS: Vi var også en svipptur med båt i Uruguay der vi stakk innom en kafe i Montevideo for å drikke vann og kaffe. Plustelig fant vi ut at dette var stamstedet til den store, og avdøde forfatteren, kommentatoren og journalisten, Eduardo Galeano. Vi lyser fred over hans minne i sol og skygge. Og, da har vi ikke glemt at vi så en ørretfisker i ei elv på vei opp mot storheten, Aconcagua, som troner 6 961 meter over havet. Ørretfiske i Argentina, nydelig. Han satt i en campingstol, i bar overkropp, midt ute i elva. Med ei fluestang.

Andesfjellene er en ellevill og farlig venn, men er det der virkelig en kondor?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.