Kyiv-balletten i eksil:

- Denne krigen angår alle

Det ukrainske kompaniet Kyiv Grand Ballet var på turné i Europa da krigen i hjemlandet brøt ut. Det eneste de kan gjøre er å fortsette dansen. - Ukraina er et helvete nå, sier ballerina Kateryna Kuhar.

USIKKER FREMTID: De ukrainske danserne Kateryna Kuhar og Alexander Stoianov opptrer Norge rundt i solidaritet med hjemlandet. Foto: Lise Åserud / Dagbladet
USIKKER FREMTID: De ukrainske danserne Kateryna Kuhar og Alexander Stoianov opptrer Norge rundt i solidaritet med hjemlandet. Foto: Lise Åserud / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Ingen bør få se hva vi føler inni oss når vi opptrer, men akkurat nå er det vanskelig å unngå å tenke på noe annet. Forestillingene er emosjonelt ladet, sier Kateryna Kuhar til Dagbladet.

Hun er prima ballerina i Kyiv Grand Ballet, og sitter blankøyd sammen med ektemannen Alexander Stoianov i en solfylt foajé på operahuset i Oslo. Her skal de 12. april framføre balletten «Giselle».

Da krigen i Ukraina brøt ut i februar befant paret seg på turné med kompaniet i Frankrike, og hadde planer om snart å reise hjem. Den siste måneden har de i stedet opplevd ødeleggelsen av hjemlandet gjennom aviser, telefonsamtaler og Telegram-kanaler.

Nå lever de, sammen med resten av kompaniet, i eksil.

ØDELEGGELSER: Disse nye dronebildene viser store ødeleggelser i den ukrainske byen Mariupol. Video: Reuters. Vis mer

Sammen med lokale aktører har de satt opp en spontan «solidaritetsturné» i Norge, der alle inntektene går til kompaniet. De har allerede besøkt en rekke konsert- og kulturhus, og lista med framtidige forestillinger vokser stadig.

- Som kunstnere er vi på frontlinjen i informasjonskrigen. Det er vår plikt å fortelle hva som skjer i Ukraina. Vi må dele følelsene våre, og viser det gjennom kunsten, sier Kuhar.

Viser solidaritet

- Alle forstår dansens språk, sier turneens initiativtaker Elena Volik til Dagbladet.

Hun er russisk, utdannet teaterregissør og har bodd i Norge siden 1997. Til vanlig jobber hun med å organisere forskjellige typer teaterarrangementer, og underviser på Steinerskolen.

- Da krigen startet ringte vi det ukrainske kompaniet og spurte hva som skjedde. De var tomme for forestillinger, og visste ikke hva de skulle gjøre, sier Volik.

PRODUSENT: Elena Volik er glad for å kunne tilby de ukrainske danserne arbeid i krisetiden. Foto: Lise Åserud / Dagbladet
PRODUSENT: Elena Volik er glad for å kunne tilby de ukrainske danserne arbeid i krisetiden. Foto: Lise Åserud / Dagbladet Vis mer

Til vanlig tar det flere måneder å planlegge en slik turné. Men Volik hev seg rundt, og hjalp til å sette opp en rekke forestillinger på under en måned.

Hun er overveldet av publikums reaksjoner.

- Folk kommer ikke bare for balletten, men også for å vise sin støtte.

Da operaen i Kyiv sto ferdig i 1867 var det folkedanser som ble framført av det lille, originale kompaniet. På starten av 1900-tallet ble repertoaret modernisert og utvidet, med tette bånd til den russiske Bolshoi-balletten.

Etter Sovjetunionens kollaps vendte kompaniet blikket utover mot Europa, Asia og Amerika. I dag har balletten rundt 150 dansere, og framfører normalt rundt 16 forskjellige oppsetninger i måneden.

Det var klassikeren «Svanesjøen» som i utgangspunktet sto på programmet på Solidaritetsturneen. Nå er den midlertidig tatt av programmet og erstattet med «Giselle», av den franske komponisten Adolphe Adam.

I en pressemelding skrev Stoianov at det er vanskelig for danserne å opptre til russisk musikk, «mens våre landsmenn dør av russiske kuler».

FORTSETTER: Kompaniet danser for fulle tribuner rundt i hele landet. Foto: Lise Åserud / Dagbladet
FORTSETTER: Kompaniet danser for fulle tribuner rundt i hele landet. Foto: Lise Åserud / Dagbladet Vis mer

Evakuerte barna

Krigen brøt ut på bursdagen til Kuhar og Stoianovs sønn, som befant seg i Kyiv med søsken, barnevakt og familiehund. Det tok tre dager før de kom seg til den polske grensa, etter å ha stått i den milevis lange køen.

Til slutt kom alle seg over. Ekteparet ventet på dem, etter å tilbrakt flere netter i bilen. Sønnen spurte om når bursdagsselskapet hans skulle starte.

- Vi er så takknemlige for alt Polen har gjort for oss. De har gjort alt de kan for å hjelpe, sier Stoianov.

Mot slutten av forestillingene på turneen tar Stoianov fram et ukrainsk flagg, mens alle synger med den ukrainske nasjonalsangen.

- Alle pleier å begynne å gråte da, så det virker som hele rommet deler følelsene våre, sier Kuhar.

«GISELLE»: Kateryna Kuhar og Alexander Stoianov. Foto: Ksenia Orlova
«GISELLE»: Kateryna Kuhar og Alexander Stoianov. Foto: Ksenia Orlova Vis mer

- Et helvete

- Denne krigen angår alle. Ingen vet hva som vil skje i morgen – det er ikke mulig å føle den samme tryggheten i Europa lenger, sier Kuhar.

Nylig fikk dansekompaniet nyheter om at teknikerens nevø hadde blitt drept i et russisk bombeangrep. Det samme skjedde med et medlem av balletten som var stasjonert i Ukraina, som meldte seg for å kjempe.

Ekteparet forteller om en kvinne i kompaniet som har familie i Donetsk. Hun har fortalt dem om russiske stridsvogner som står strategisk beskyttet mellom hus og boligblokker.

- Ukraina er et helvete akkurat nå, sier Kuhar.

- Det er nesten ikke til å tro hva de russiske soldatene gjør – og mange er bare tenåringer. Det er helt forferdelig å se.

FRONTLINJEN: Ballerina Karatyna Kuhar mener det er hennes plikt å opplyse om krigen i hennes hjemland. Tidligere har hun figurert som dommer i den ukrainske utgaven av «Skal vi danse». Foto: Lise Åserud / Dagbladet
FRONTLINJEN: Ballerina Karatyna Kuhar mener det er hennes plikt å opplyse om krigen i hennes hjemland. Tidligere har hun figurert som dommer i den ukrainske utgaven av «Skal vi danse». Foto: Lise Åserud / Dagbladet Vis mer

- Sannheten er på vår side

De viser fram bilder fra på Telegram av en kollega, en mannlig danser utstyrt med panservernvåpenet Javelin.

- Vi er så stolte over hæren vår, og alle sivile som bidrar. Alle er redde for at Russland til slutt vil bombe hele landet, ikke bare byer og militærmål, sier Kuhar.

FORSVARER: Ballettdanser Boris Yastrub med panservernvåpen. Foto: Privat
FORSVARER: Ballettdanser Boris Yastrub med panservernvåpen. Foto: Privat Vis mer

- Sannheten er på vår side. Ukraina håper virkelig at Norge kan støtte oss med flere våpen og luftforsvar. Vi har viljestyrke, men mangler utstyr, sier Stoianov.

I februar opptrådte ekteparet i havnebyen Mariupol – en av de hardest rammede byene under invasjonen. Nå er teatret i ruiner.

Operahuset i hovedstaden forsøker så godt de kan å beskytte det som er av statuer og andre kulturminner fra russiske angrep, ifølge danserne.

- Regjeringen har det siste året brukt masse penger på rehabilitering av infrastruktur, kunst og kultur. Nå ødelegges alt, sier Stoianov.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer