VIRVELVIND: Christopher Grøndahl (t.v.) og Arne Svingen er ute med sin andre krim med den ukonvensjonelle politietterforskeren Lucinda Mørk i hovedrollen.   Foto JØRN H. MOEN / LARS EIVIND BONES
VIRVELVIND: Christopher Grøndahl (t.v.) og Arne Svingen er ute med sin andre krim med den ukonvensjonelle politietterforskeren Lucinda Mørk i hovedrollen. Foto JØRN H. MOEN / LARS EIVIND BONESVis mer

Denne krimheltinnen får Lisbeth Salander til å virke direkte kjedelig

Stram regi, men i overkant mye action fra Grøndahl og Svingen.

ANMELDELSE: Lucinda Mørk har ADHD, hareskår og er ekspert i kampsporten krav maga. Hun var Kripos-etterforsker, men forsynte seg av et beslag amfetamin fordi hun trengte å holde ADHD-en i sjakk mens hun forsøkte å redde en ung jente fra å bli drept. Det klarte hun ikke, og i stedet havnet hun på Bredtvedt kvinnefengsel.  

Dødsliste

I «Dårekisten» er hun innvilget permisjon i soningen. Da hun kommer over det som ser ut som en dødsliste med navn på fremstående norske personer, og det samtidig dukker opp ansiktsløse lik i hovedstaden, innser Lucinda at Bredtvedt må vente.

Gjennom 350 heseblesende sider følger vi hennes kamp for å holde forfølgere unna, overbevise tidligere politikollegaer om at hun har rett og oppklare det som etter hvert viser seg å være en temmelig innfløkt plan, utformet av kyniske forskere.  

Denne krimheltinnen får Lisbeth Salander til å virke direkte kjedelig

Virvelvind

Forlaget omtaler i baksideteksten romanen som en «virvelvind av begivenheter», og det er i grunnen ganske presist. Den ytre handlingen preges av tett action og hyppige perspektivskifter.

Dramaturgien har de to forfatterne god kontroll på, og språket løper uanstrengt, men antallet desperate karakterer og mengden dramatiske begivenheter er så voldsom at den ene har en tendens til å slå den andre i hjel, slik at leseren til slutt sliter med å holde oversikten.