Denne krimmen er perfekt for Hollywood

Velkomponert mysterium med imponerende løsning.

TRAVEL PENSJONIST: Den tidligere New York-reklamemannen John Verdon pensjonerte seg og debuterte som krimforfatter. Nå er debutromanen solgt til 20 land. Foto: Versal forlag
TRAVEL PENSJONIST: Den tidligere New York-reklamemannen John Verdon pensjonerte seg og debuterte som krimforfatter. Nå er debutromanen solgt til 20 land. Foto: Versal forlagVis mer

ANMELDELSE: Når hovedpersonen i en krim introduseres som en fremragende drapsetterforsker, berømt for sine meritter og for sine eksepsjonelle analytiske evner, da er det nærliggende å tenke at romanens vellykkethet står og faller på nettopp dette: At forfatteren lykkes i å fremstille den etterforskningen helten bedriver som eksepsjonelt analytisk.

Det er jo forfatteren som skriver boka, helten er tross alt bare en romanfigur.

Ambisiøs og vellykket

John Verdon satser høyt og lander stødig. Den pensjonerte reklamemannen fra New York, nå bosatt på landsbygda nord for New York, har fått mange komplimenter for sin debut om David Gurney, pensjonert drapsetterforsker fra New York, nå bosatt på landsbygda nord for New York.
              
Gurney planlegger et rolig liv sammen med sin kone. En dag blir han kontaktet av sin gamle studiekamerat, Mark Mellery, som har mottatt et anonymt brev i posten. Brevet er velformulert, mystisk og truende.
Avsenderen skriver at han kjenner Mellery bedre enn Mellery kjenner seg selv. For å bevise det ber han Mellery om å tenke på et tall mellom én og tusen. Mellery tenker på tallet 658. I brevet ligger det også en liten konvolutt. Mellery åpner den og finner — tada! — tallet 658.

Denne krimmen er perfekt for Hollywood

I de påfølgende ukene mottar han flere og stadig mer truende brev, helt til han en dag blir funnet drept. Drapet har noe rituelt over seg, og på åstedet finner etterforskerne spor som det kan virke som om drapsmannen har etterlatt med vilje. Dermed er den analytiske delen av den pensjonerte etterforskerens hjerne aktivert, og den delen som skulle vies et rolig liv på landet ettertrykkelig deaktivert.  

Musen og katten

«Tenk på et tall» inneholder alle de forventede ingrediensene. Drapsmannen er både i besittelse av formidable intellektuelle evner og vilje til grenseløs brutalitet. Politistyrken som omgir helten er delvis befolket av humørsyke døgenikter som ikke gjør annet enn å hindre etterforskningen. Og heltens kone, Madeleine, vandrer rundt i naturen upstate New York og lengter etter mannen sin som aldri er hjemme. Gurney selv sliter med dårlig samvittighet overfor sin kone og et på generelt grunnlag uavklart forhold til sin egen fortid.
Likevel holder forfatteren fokus på politietterforskningen, som er presist og troverdig fremstilt.

Psykopatens kreative hjerne slutter aldri å pønske ut nye grusomheter. Samtidig fortsetter han å legge igjen spor til etterforskerne, spor han er overbevist om at de aldri klarer å tolke. Det er musens lek med katten, og Gurney biter selvsagt på agnet.

Slik etableres forholdet mellom antagonisten og protagonisten, psykopaten og pensjonisten. De befinner seg på hver sin side av loven, men de tiltrekkes av hverandres velfungerende hjerner og et spill som bare de to forstår.  

Noe for Hollywood

«Tenk på et tall» er visstnok solgt til et tjuetalls land og John Verdon er i følge forlaget allerede i gang med bok nummer to og tre om David Gurney. Det skulle forundre meg stort om han ikke også har fått noen telefoner fra Hollywood, for denne romanen er bortimot perfekt for lerretet.

Dermed spørs det om ikke forfatteren innhentes av sin egen fiksjon og går en pensjonisttilværelse i møte som blir atskillig travlere enn han hadde planlagt.