LA NED: Camilla Bjørn er den tidligere kjendisjournalisten som nå har lagt ned VGs såkalte «clickbait»-satsning.
LA NED: Camilla Bjørn er den tidligere kjendisjournalisten som nå har lagt ned VGs såkalte «clickbait»-satsning.Vis mer

Denne kvinnen la ned VGs klikksatsing. Du vil ikke tro hva som skjedde etterpå

TL;DR er historie. Det sørget Camilla Bjørn for.

I disse dager legger VG ned klikkesiden TL;DR. Hvorfor det?a? Og ta det litt kortfattet er du grei, vi har dårlig tid ...

- TL;DR var et uttalt forskningsprosjekt. Vi lærte å bygge et produkt og drive trafikk uten hjelp fra VGs kanaler. Det har vært en gøyal prosess! Men clickbait-sider er et minefelt med tanke på rettighetsopphav og det kommersielle potensialet er lite. Å velge hva man ikke skal drive med i tide, uten å blande inn ego, er en god egenskap.

Hvorfor legger både VG og DN ned clickbait-sidene sine samtidig? Er clickbait-fenomenet på tilbakegang? Hvorfor?

- Timingen er tilfeldig. Vi bestemte oss før sommeren. Ser at enkelte mediekritikere jubler som det er onde regimer som faller. Kom igjen?a! Viraliseringen av medieinnhold er spennende og gir innholdsprodusenter rimelige og uendelige distribusjonsmuligheter. Ja, det har brakt med seg mye fjåsete og trivielt innhold, men mekanismene lover godt.

Kan Clickbait-sidene ha en «demokratiserende» effekt i den forstand at de er minste felles multiplum uansett hvem som styrer dem, Buzzfeed, VG, Dagens Næringsliv eller hvem det måtte være?

- TL;DRs skyggeredaktører var hvert fall en skoleklasse fra medielinjen til Elvebakken videregående. De kom til VG annenhver uke og sablet ned omtrent halvparten av alle ideene våre. De ga oss uvurderlig læring, og var også med på å plukke ut navnet TL;DR.

Hva var den mest populære saken dere hadde på TL;DR?

- 17 ting som bare finnes i norske kontaktannonser. På andreplass: 18 hysteriske norske kontaktannonser.

Hva har VG lært av tiden med TL;DR? Landets råeste meme-strategier? Ekstra hurtige oppslag i Urban Dictionary? Var det noen møter i redaksjonen hvor «den yngre garde» måtte forklare Internett-lingo for de gamle skinnene i ledelsen?

- Meme-strategiene våre er blitt sylskarpe, de genererte lett 20 000 likes. Vi står blant annet bak memen «KANYE - komme inn?». Vi ble gode på å generere trafikk i alderssegmentet 13- 24. Noen av de meste leste sakene materialiserte seg også som featuresaker i VG Helg. Og ja, det var definitivt blandede reaksjoner i VGs redaksjon da vi lanserte TL;DR. Det er et hus med mange seriøse fagfolk, som ikke likte tanken på clickbait-VG. Men de var saklige og konstruktive.

Hvem er norsk offentlighets største trollface? Hvem får deg til å tenke «Fuck you» ?

- Trollface? Jeg skulle ønske det var flere. Med noen få unntak synes jeg norsk offentlighet er kjedelig. Ikke nevn norske kjendiser engang - Skandinavias mest uinteressante og homogene gjeng. Hvor blir det av de store karakterene?

Du gikk i sin tid fra en karriere i Se & hør over til VG. Hvor lang tid tok det før du merket at du hadde byttet arbeidsplass?

- Første arbeidsdag, da jeg ble sendt på et internt heldags etikk-kurs. Men første sak ble likevel en nyhet om at pornostjernen Thomas «Rocco» Hansen hadde forlovet seg.

««Med noen få unntak synes jeg norsk offentlighet er kjedelig.»»

Du har blitt beskrevet som «essensen av VG» av en kollega av oss. Hun understreket at det var en kompliment. Hva ER essensen av VG?

- Jøss. Det er en veldig sterk, trygg og demokratisk arbeidskultur i VG hvert fall. Som en lykkelig sekt. Essensen er å være åpen, folkelig, uredd og litt til folkelig.

Som Rampelys-reporter var du kjent for å IKKE mingle med kjendiser, til forskjell fra mange av dine kolleger, men nå som redaktør er du å se på bilder med Kathrine og Cecilie Fredriksen eller Live Nelvik. Hva har forandret seg?

- Jeg ble etter hvert veldig streng på skillet mellom jobb og privat, etter å ha tråkket i salaten et par ganger for ti år siden. Livredd for å gjøre feil. Kathrine og Cecilie har jeg kjent siden vi var 12 år. Nå jobber jeg ikke lengre med kjendiseri, og vil være transparent.

Harald Eia hang akkurat ut VG på Facebook for å bite på Unni Askeland sitt Erna Solberg/nakenstunt-agn, i en kommentar i sommer skrev du om Atle Antonsen og Burøe-gate, og antydet at en del norske komikere er kultursnobber, hva synes du om Eias utspill?

- De er søte. Men seriøst, det er gøy med stor takhøyde både til å kaste klær og til å hate litt på det og mediene som omtaler. Eia fullender bare verdikjeden.

Hva har DU på nattbordet akkurat nå? Tyske kjendisblader eller tysk filosofi? Har du lest nye Wellebeck? Hollebokk, Oui Oui-bekk, hvordan det nå staves. Skal være slappe greier har vi hørt fra Eivind Trædal ...

- «Underkastelse» ligger der fordi mannen min nettopp leste den, og likte den så godt at han snakker om den i søvne. Jeg er midt i «Bhagavad Gita», den ligger oppå en annen bok som jeg har bestemt meg for å lese igjen; «En yogis selvbiografi» av Paramahansa Yogananda.

Stemmer det at VG-redaktør Torry Pedersen har en modelljernbane på kontoret sitt som ingen får lov til å røre og at hele redaksjonen må stå musestille og se den kjøre en runde hver kveld før avisa går i trykken?

- Haha! Torry er eksentrisk - ikke gæren. Dessuten sitter han i åpent kontorlandskap, men han har en lekker liten lounge hvor han tar samtaler og et sånt stilig kjøleskap med mineralvann.