Denne lydveggen må du prøve!

Daniel Lanois gjør magiske ting med Neil Young.

CUM ON FEEL THE NOIZE: Åtte relativt streite Neil Young-låter iscenesettes av Daniel Lanois så det er en fryd for øret. Foto: Stella Pictures
CUM ON FEEL THE NOIZE: Åtte relativt streite Neil Young-låter iscenesettes av Daniel Lanois så det er en fryd for øret. Foto: Stella Pictures Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| ALBUM: Det er en vanvittig gitarlyd som møter deg de første sekundene på «Le Noise», det nye Daniel Lanois-produserte albumet til Neil Young.

At et Neil Young-album åpner med lyden av en fuzzgitar som fyrer seg opp, er verken oppsiktsvekkende eller nytt.

Varemerke Youngs fuzzlyd i seg selv er umiddelbart gjenkjennelig, den har karakter og sjel, varme og dybde, og veksler i temperament mellom sinne, sorg og melankoli ­— det er ofte lyden av piggtråd rundt en blomstrende eng.

Lyden i seg selv er nærmest hinsides overstyrt, det er liksom som om det sitrer og ryker fra koblingene inni vrengboksen.

Resultatet har tradisjonelt — rundt regnet fra «Like A Hurricane» (1977) og side 2 på albumet «Rust Never Sleeps» (1978) ­og utover - vært en mer eller mindre glødende lavastrøm av lyd, en wall of sound utelukkende bygget av gitarer som bare smelter og renner ned i nærmeste avløpskum.

Slekter på Rust Lyden som møter deg i de første sekundene av «Le Noise» er altså umiddelbart gjenkjennelig, og de er en tydelig forlengelse av de mest støyende landemerkene i Neil Youngs katalog: nevnte «Rust Never Sleeps» og dens konsertavlegger «Live Rust» (1979), «Ragged Glory» (1990) og det påfølgende livemonsteret «Weld» (1991) og det medfølgende feedback/støy-appendikset «Arc» (satt sammen av støyfragmenter fra turneen, på oppmuntring fra Sonic Youths Thurston Moore).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer