<strong>HJUL MED DIN GLEDE:</strong> Hjul som får hverdagen og livene våre til å gå: her ser vi Stig Amundsen fra Sydvaranger Gruve fra omslagsbildet til boka «Min Buick er lastet med». Foto: Lars Eivind Bones
HJUL MED DIN GLEDE: Hjul som får hverdagen og livene våre til å gå: her ser vi Stig Amundsen fra Sydvaranger Gruve fra omslagsbildet til boka «Min Buick er lastet med». Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Denne mannen fikk poesi til lunsj

Slik kan det gå når Lars Saabye Christensen og Tom Stalsberg dukker opp mellom brunost og kortspill.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Lars Saabye Christensen og «hans orkester» har oppsøkt 49 arbeidsplasser.

Sånt blir det real poesi av.

Kantineturné Lars Saabye Christensen og Tom Stalsberg sitter i kantina til Aschehoug Forlag, litt fjongere den enn de spisesalene gutta har oppsøkt det siste året.

- Det har vært en reise til steder vi ellers ikke ville hatt tilgang til, sier de to poetene.

Sammen med Dagbladets fotograf Lars Eivind Bones og musikerne Stian Carstensen, Knut Reiersrud og Ola Kvernberg har de oppsøkt arbeidsplasser og møtt folk og kulturer som har inspirert til nye dikt.

Boka har fått tittelen «Min Buick er lastet med» - og undertittelen «Live: Kantinedagbøkene 23. mars-23. desember.

På turné Boka «Men Buicken står her fremdeles» fra 2010 ble til etter at Saabye Christensen var gjesteredaktør i Magasinet. Trioen Saabye, Stalsberg og Bones fulgte Tom Waits fotspor i en åpen bil, og snublet over ord og inntrykk som ble til poesi og bilder.

<strong>DIKT TIL LUNSJ:</strong> Lars Saabye Christensen og Tom Stalsberg rir igjen. Det litterære og musikalske samarbeidet har resultert i diktboka «Min Buick er lastet med». Foto: Anders Grønneberg
DIKT TIL LUNSJ: Lars Saabye Christensen og Tom Stalsberg rir igjen. Det litterære og musikalske samarbeidet har resultert i diktboka «Min Buick er lastet med». Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Vi har hatt 100 opptredener rundt om i landet med diktlesning og musikk, forteller poetene.

Det førte dem til AOF (Arbeidernes Opplysningsforbund) og «Leseløft»-prosjektet. AOF hyrte dem inn og sendte «bandet» land og strand rundt for å gi arbeidsfolk en alternativ lunsj i brakker og kantiner.

Brunost og kortspill - Det har ikke vært pedagogisk. Vi har reist rundt for å ha det moro og gi folk opplevelser, sier Saabye Christensen.

Møtet med et stykke hardcore arbeidsmiljø - mellom brunost og kortspill - inspirerte forfatterne til å skrive flere dikt.

- Møtet med Draka ble vendepunktet. Da jeg så kabler i alle farger og endeløse lengder forsto vi at dette måtte bli ei ny bok, sier Stalsberg og Saabye.

Samse tak Uttrykket samse tak er ukjent for folk flest. Det uttrykker alt det denne boka og denne reisen i et stykke Arbeidslivs-Norge handler om.

- Samse tak er å dra sammen,  sier de to legger til:

Saabye Christensen, Stalsberg & Bones

• Litterært samarbeid mellom forfatter Lars Saabye Christensen, Tom Stalsberg, journalist og poet & Lars Eivind Bones, fotograf.

• Startet da Saabye Christensen var gjesteredaktør for Dagbladet Magasinet i 2008.

• De tre gjennomførte en USA-reise i Tom Waits fotspor for Dagbladet. Resultatet ble boka «Men Buicken står her fremdeles» (2010).

• Nå har trekløveret i samarbeid med AOF oppsøkt en rekke bedrifter og møtt folka på gølvet.

• Resultatet er dikt/fotosamlinga «Min Buick er lastet med».

- Når man drar kabel - og det er tungt - må man dra sammen, med rytme og kraft.

- Samse tak. Et flott ord.

<strong>KANTINE:</strong> Fra boka av Lars Saabye Christensen, Tom Stalsberg og Lars Eivind Bones. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KANTINE: Fra boka av Lars Saabye Christensen, Tom Stalsberg og Lars Eivind Bones. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer