Denne mannen hører hjemme under juletrærne

Sterk kandidat til årets beste norske krim.

STIGENDE KURVE:  Torkil Damhaugs «Ildmannen» er antakelig hans beste krim til nå, mener anmelderen.
 
Foto: Jørn H. Moen/Dagbladet
STIGENDE KURVE: Torkil Damhaugs «Ildmannen» er antakelig hans beste krim til nå, mener anmelderen. Foto: Jørn H. Moen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Omtrent halvveis i «Ildmannen» kommer det til et vendepunkt som gjør at den til da gode romanen plutselig blir veldig mye bedre.

Flere plan Historien innledes med en fortidsfortelling om en ung, pakistansk mann som ankommer Norge tidlig på 1970-tallet. Deretter forflytter den seg til nåtidsplanet. Vi følger einstøingen og mattegeniet Karsten og mannen som har gitt tittel til boka, en forrykt brannstifter som vi ennå ikke kjenner identiteten til. Nåtidsfortellingen munner ut i en dramatisk sluttscene der Karsten til slutt forsvinner.

Men så viser det seg at det likevel ikke er nåtidsfortellingen vi nettopp har lest, men historien om begivenheter som fant sted for åtte år siden. Først nå, halvveis ut i fortellingen, befinner vi oss på det egentlige nåtidsplanet.  

Dybde og mening

Effekten er umiddelbar. Det som til nå har vært en spennende og actionfylt historie blir plutselig en historie med en helt annen dybde.

Der vi i bokas første halvdel betrakter hendelsene mens de inntreffer, blir vi i bokas siste del tvunget til å betrakte de samme hendelsene med historisk distanse, slik bokas egentlige hovedpersoner, Karstens lillesøster Synne og journalisten Dan-Levi Jakobsen, opplever dem.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer