Denne mannen kan velte spillet for Putin og hans menn i dag

I juni ble han dømt i det de fleste mener er en politisk prosess. Så ble han sluppet løs for å stille som orførsrkandidat i Moskva.

FRA FENGSEL TIL VALGKAMP: Alexei Navalny og kona Julia på et valgmøte i Moskva. REUTERS/Tatyana Makeyeva Scanpix
FRA FENGSEL TIL VALGKAMP: Alexei Navalny og kona Julia på et valgmøte i Moskva. REUTERS/Tatyana Makeyeva ScanpixVis mer
Kommentar

ST. PETERSBURG (Dagbladet): For i Russland kan alt skje. Alexej Navalny er mannen som organiserte de store demonstrasjonene mot president Vladimir Putin vinteren 2011 - 2012. Det var han som lanserte slagordet om at Putins parti, Enhetlige Russland, er «partiet for tjuver og kjeltringer».

Først Moskva, så Russland
Så ble han stilt for retten for å ha underslått penger i en rettssak som ikke bare EU, USA og den systemkritiske opposisjonen i Russland mener er en politisk prosess. Det samme mener et flertall av russere, ifølge meningsmålinger.

Men dagen etter at Navalny fikk sin straff på fem år i fangeleir, og først satt i buret, så ble han til alles overraskelse satt fri. Han vendte hjem fra Gorki til Moskva i triumf, og han kunne for alvor starte sin valgkamp. En kampanje som nå gjør at han kan være en reell utfordrer til regimets mann i Russlands nest viktigste politiske embete. Hans håp er at  Sergej Sobjanin ikke får 50 prosent av stemmene i første valgomgang. Da mener Navalny han kan bli borgermester i 2. valgomgang, hvis ikke regimet fikser på resultatet.

- Hvis du vil forandre Russland så start med Moskva, er et av Navalnys slagord. Og det er liten tvil om hans ambisjoner. Han vil ikke bare bli borgermester i Moskva. Han vil reformere hele Russland.

Blogger og jeger
Hvordan kom han dit? Navalny var Russlands mest kjente blogger og korrupsjonsjeger før parlamentsvalget i desember 2011. Han steg til topps i den systemkritiske opposisjonen på bølgene som valgfusket i dette valget skapte. Enkelte dager var det mer enn 100 000 demonstranter i gatene i Moskva, og flere ti-tusener i andre russiske byer. Det var den urbane middelklassen som reiste seg.

Men da Putin kom tilbake som president i mai i fjor slo han hardt ned på all opposisjon. Man fikk lover som begrenset retten til å demonstrere, ved å ilegge høye bøter, frivillige organisasjoner med bånd til utlandet fikk påbud om å kalle seg «utenlandsk agent», Pussy Riot fikk sin straff, og Navalny ble tiltalt i svindelsaken mot ham.

Dommen mot Navalny var ventet. Det som ikke var ventet var at han skulle slippes fri. Det hele synes å være ledd i et politisk spill. Men med flere spillere gikk det ikke helt etter planen.

Et stort tenkt plott
Det egentlige borgermestervalget i Moskva er ikke før i 2015. Men alle vet at Russland har en humpete vei foran seg. Budsjettene må barberes, de fleste beregninger går ut på at blant annet pensjonister får mindre å rutte med. Det gjaldt altså for regimet å få den relativt populære Sobjanin gjenvalgt mens tidene ennå var relativt bra.

Men Sobjanin ville ha en reell motstander for at valget av ham skulle ha større legitimitet. Derfor kontaktet han Kreml, og - som russisk presse skriver - ba dem ordne det slik at Navalny kunne stille til valg.

På de siste menigsmålingene fra august har Sobjanin 58 prosent av stemmene, det er ned fra 78 i juni. For Navalny er det helt motsatt. Han hadde i august en oppslutning på 25 prosent, opp fra tre prosent i juni. Løslatelsen av ham har gitt ham vind i seilene, og mens han i stor grad nektes adgang til de store TV-kanalene, så er Navalny kongen av nettet og sosiale medier, den delen av mediene regimet ikke har kontroll over.

Idag blir det avgjort om Putins menn var litt for smarte da de planla sitt politiske spill. Valglokalene stenger klokka 20. 00 russisk tid, eller klokka 18. 00 norsk tid.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.