Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Denne mannen skal redde den gjeldstyngede i Operaen

Geir Bergkastet er økonom med bred erfaring fra film og teater.

FRA KINO TIL OPERA: Geir Bergkastet er økonom med lang erfaring fra ulike kulturinstitusjoner, bl.a. fra Oslokinoen. Foto: NTB Scanpix
FRA KINO TIL OPERA: Geir Bergkastet er økonom med lang erfaring fra ulike kulturinstitusjoner, bl.a. fra Oslokinoen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Styret i Operaen ansatte i dag den 55 år gamle Geir Bergkastet som ny administrerende direktør i Norges tyngste, største og dyreste kulturinstitusjon.

Kulturinstitusjonen i Bjørvika i Oslo får hele 600 millioner i statstøtte, men har likevel slitt med milliardgjeld, mye på grunn av enorme pensjonskostnader.

Geir Bergkastet får en tøff jobb med å skape arbeidsro og få orden på det galopperende millionunderkuddet.

- Vi har lett etter en samlende leder som skal legge til rette for at vi skal kunne fortsette med å skape opera- og ballettkunst på et høyt internasjonalt nivå, sier styreleder Anne Carine Tanum i en pressemelding.

Geir Bergkastet er for øvrig gift med skuespiller Ingjerd Egeberg.

EKTEPAR: Skuespiller Ingjerd Egeberg og Geir Bergkastet på filmball i 2007. Foto: Eirik H. Urke
EKTEPAR: Skuespiller Ingjerd Egeberg og Geir Bergkastet på filmball i 2007. Foto: Eirik H. Urke Vis mer

Bergkastet kommer fra stillingen som direktør ved Høgskolen i Lillehammer. Han har tidligere vært administrerende direktør i Oslo Kino AS, og direktør ved Nationaltheatret og Rogaland Teater.

Han har også vært ansatt ved Statens Teaterhøgskole.

Bergkastet tiltrer jobben 1. august 2017.

Aktiv og synlig i kylturlivet

Bergkastet har vært styreleder for Sentralen, Dansens Hus og Teater Manu, og har for tiden styreverv i NRK og Sparebankstiftelsen DNB.

- Geir Bergkastet har bred erfaring fra både scenekunstvirksomhet og andre komplekse organisasjoner med sterke prestasjonsmiljøer, sier styreleder Tanum:

POPCORN VS VIN: Nå som Geir Bergkastet blir operasjef bytter han kanskje ut kinopopcorn med vin og kanapeer?
POPCORN VS VIN: Nå som Geir Bergkastet blir operasjef bytter han kanskje ut kinopopcorn med vin og kanapeer? Vis mer

- Han evner å balansere operativt lederskap og langsiktig strategisk utvikling, fortsetter Tanum. Etter en grundig prosess er vi i styret glade for at han har takket ja til stillingen.

Turbulente år

Nils Are Karlstad Lysø sa i høst opp stillingen som administrerende direktør ved Operaen. Lysø ble utnevnt som administrerende direktør i mars 2014. Han jobber fram til sommeren 2017.

FORLATER SKUTA: Nils Are Karstad Lysø kom fra Moods of Norway og slutter som administrerende direktør  Foto: Anders Grønneberg
FORLATER SKUTA: Nils Are Karstad Lysø kom fra Moods of Norway og slutter som administrerende direktør  Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Det har vært en turbulent periode under Lysøs ledelse.

Han skulle komme inn som et frisk pust i Operaen etter å ha vært fem år som toppsjef for motehuset Moods of Norway. Målet var å kommersialisere Operaen, og det resulterte i bl.a en kontroversiell iskiosk utenfor praktbygget og utleie av til bryllup og fester.

Negativ internasjonalt søkelys

PÅ PLASS: Er er Geir Bergkastet, kommende toppsjef, på plass i Operafoajeen. Foto: Operaen
PÅ PLASS: Er er Geir Bergkastet, kommende toppsjef, på plass i Operafoajeen. Foto: Operaen Vis mer

Mest bråk ble det da operasjef Per Boye Hansen ikke fikk forlenget sin åremålsstilling. Musikksjefen har også blitt byttet ut under Lysø. Dessuten har Operaen et millionunderskudd, risikerer å gå teknisk konkurs og har et stort problem med enorme pensjonskostnader.

Lysø og Operaledelsen har måttet tåle mye kritikk for måten å lede og organisere på.

Ikke minst har det kommet massiv kritikk og opprop fra en rekke operasjefer rundt om i Europa - og av Dagbladets klassiske anmelder, Ståle Wikshåland:

- Vi har et system der administrerende direktør har kunnet overstyre operasjefen. Det har vært veldig skadelig. Det er bra at administrerende direktør Nils Are Karstad Lysø har sagt opp sin stilling, uttalte Wikshåland i høst og var svært tydelig på at han mente at Lysø ikke var rett mann for Opeaen:

- Det han burde ha gjort, er å løse pensjonsproblemene ved institiusjonen, men da stikker han. Han sparket i realiteten operasjef Per Boye Hansen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!