Denne mannen splitter USA

Svak åpningshelg for verdens dyreste komedie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Både «Ocean\'s 13», «Pirates of the Caribbean: At Worlds End» og «Spider-Man 3» har fått kritikk for å ha vært for forutsigbare, men alle filmene har som forventet spilt inn gode penger.

I den vanvittige rekken av storfilmer denne sommeren finner vi også «Evan Almighty», oppfølgeren til Jim Carrey-komedien «Bruce Almighty» fra 2003. Ifølge amerikanske medier kan den ha kostet så mye som 1,4 millarder kroner å lage.

Da er ikke 178 millioner kroner - beløpet filmen spilte inn i åpningshelgen i USA - mye å rope hurra for.

Når ikke bredt nok

Riktignok topper Evan Almighty den amerikanske kinolista, foran grøsseren «1408» og «Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer».

Men i forhold til forventningene og det høye budsjettet trenger Universal hjelp fra oven om filmen skal bli en suksess, skriver Los Angeles Times.

Mens den første filmen hadde Jim Carrey i hovedrollen, har Steve Carell hovedrollen i «Evan Almighty». Carell er mest kjent for sine roller i amerikanske «The Office», «Little Miss Sunshine» og sexkomedien «The 40 Year Old Virgin», og har et kjernepublikum som skiller seg skarpt fra de som normalt ser religiøse komedier.

- Nøkkelen til suksess for en film som «Evan» er å tiltrekke seg et troende publikum, og samtidig ikke fremmedgjøre de sekulære publikumsgruppene, sier analytikeren Paul Dergarabedian i Media By Numbers.

Så langt ser det ut til at det først og fremst er det ikke-kristne publikummet som svikter.

Vanskelig religion

«Evan Almighty» er enda et eksempel på at det kan være vanskelig å markedsføre filmer med et religiøst tema, men som samtidig skal nå bredt.

For to år siden ble for eksempel «Narnia - Løven, heksa og klesskapet» en stor kassasuksess, men Disney valgte å tone ned de religiøse aspektene ved C.S. Lewis\' historie.

Det motsatte gjelder for vinterens storfilm «Det gyldne kompass», basert på Philip Pullmans religionskritiske roman. Her er det kritikken som er tonet ned i filmversjonen.

- Det kommer litt an på hvordan man leser bøkene, og først og fremst er vel bøkene kritisk mot autoriteter. Men jeg tror forfatteren, som er et geni, uansett vil bli fornøyd med resultatet, sa Daniel Craig, som har en av rollene i filmen, til Dagbladet.no i Cannes.

«Evan Almighty» får for øvrig enda sterkere konkurranse i ukene som kommer, fra blant annet «Die Hard 4», «Transformers» og «The Simpsons Movie».

VANSKELIG TEMA: Å behandle religiøs problematikk er ofte vanskelig for Hollywood. I «Det gyldne kompass» er religionskritikken tonet ned.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer