Denne Munch-skissen får arkitekter til å reagere

- Det vekker nok en viss forbauselse innad i miljøet.

VEKKER HARME: Denne skissen er ment som et innspill i Munch-debatten, for å vise hvilke muligheter som ligger på den eksisterende Munch-tomta. Foto: Stein Halvorsen/Didrik Hvoslef-Eide/Fredrik Torp
VEKKER HARME: Denne skissen er ment som et innspill i Munch-debatten, for å vise hvilke muligheter som ligger på den eksisterende Munch-tomta. Foto: Stein Halvorsen/Didrik Hvoslef-Eide/Fredrik Torp Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Det er synd at arkitektene ikke avventer det endelige utfallet av hva som skjer med vinneren av Munch-konkurransen, sier tidligere president i Norske arkitekters landsforbund, Kjersti Nerseth, til Dagbladet.

Nerseth sikter til initiativet til Fredrik Torp, Didrik Hvoslef-Eide og Stein Halvorsen, som har utarbeidet en skisse for et nytt Munch-museum på Tøyen.

Skissen har kommet på bordet etter bystyrets nei til Lambda og Metier/OPAKs rapport av alternativene på Tøyen og Nasjonalgalleriet. Sistnevnte konkluderte at alternativene ikke var billigere enn Lambda.

- Forbauset - Strider dette imot god arkitektetikette?

- Det vekker nok en viss forbauselse innad i miljøet at de velger en slik metode. Jeg tror de fleste arkitekter tenker at konkurranse er en god, demokratisk og åpen metode å velge et prosjekt på.

Etter å ha jobbet i tre uker, langt kortere enn tiden benyttet av Metier/OPAK, har de tre arkitektene konkludert med at et nytt Munch-museum på Tøyen kan bli 700 millioner billigere enn det Metier/OPAK kom fram til.

- Veldig kritisk Tøyen-forkjemperne Ap og SV omfavner den nye idéskissen, og arrangerte i går pressekonferanse med arkitektene.

- Hva tenker du om den politiske framgangsmåten til Ap og SV?

- Jeg er veldig kritisk. Det svekker tilliten til politikerne som forvaltere av store midler på vegne av fellesskapet, svarer Nerseth.

- Realiser Lambda Nåværende president i Norske arkitekters landsforbund (NAL), skrev i går følgende på twitter:

«Bare så det ikke hersker noen tvil om hva NAL mener», og linket til denne saken på forbundets hjemmesider.

Der står det blant annet:

«Norske arkitekters landsforbunds standpunkt i denne saken er at arkitektkonkurransens vinner i Bjørvika bør realiseres. NAL vil ikke støtte at man velger et annet konkurranseutkast innenfor samme konkurranse. Vi forholder oss til vinneren, det er et viktig prinsipp.»

- Overrasket I tillegg gjør forbundet det klart at de ikke vil støtte en ny arkitektkonkurranse, med mindre det «ikke hersker noen tvil om at det er politisk enighet om en eventuell ny lokalisering.»

Per dags dato er det ikke politisk enighet om en ny lokalisering.

Den anerkjente arkitekten Jørn Narud stiller seg også spørrende til det siste Munch-stuntet.

FÅR KJEFT Men arkitekt Fredrik Torp blåser i om han går på tvers av en arkitektkonkurranse. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET
FÅR KJEFT Men arkitekt Fredrik Torp blåser i om han går på tvers av en arkitektkonkurranse. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET Vis mer

- Jeg er overrasket over at man ikke har greid å holde seg til arkitektkonkurransen, hvor Lambda vant. Politikere og Havnevesenet har brukt mye penger på denne arkitektkonkurransen, og konkurrenter har brukt titalls millioner på å delta. Da blir det helt feil å begi seg ut på det de gjør nå, sier Narud.

- Forbana sjeleløst Arkitekt Fredrik Torp bryr seg ikke om kritikken.

- Jeg skiter i om vi går på tvers av en arkitekturkonkurranse. Jeg har hele tiden vært kritisk til premissene til den første konkurransen. Det viktigste er å finne fram til det beste prosjektet, sier han, og presiserer at han ikke selv vil stille i en eventuell ny konkurranse.

- Etter å ha jobbet med prosjektet i bare tre uker, slakter du nå en uavhengig og grundig rapport?

- Metier/OPAK presenterte et forbanna sjeleløst prosjekt. Man må spørre seg: Hva har Tøyen vært, og hva kan det bli?

Til kritikken svarer Marianne Borgen (SV) at hun som politiker plikter til å lytte til alle innspill som måtte komme inn.

- Har du en kritisk distanse til Tøyen-forkjemperen Torp?

- Han er ikke objektiv på noe vis, og det har han vært åpen om. Men det gjør ikke skissen hans mindre interessant. Den viser mulighetene på Tøyen.

Sirkus Lambda

I mars 2009 vant Herreros Arcitectos arkitektkonkurransen, med Lambda.
 
• I desember 2011 stemte Oslo bystyre nei til Lambda, og bestilte rapport om alternativene på Tullinløkka og Tøyen.

• 14. september kom rapporten som konkluderer med at alternativene vil koste omtrent like mye som Lambda, men vil ta lenger tid å bygge.

Selv etter rapporten har ikke bystyret klart å enes om et alternativ.

Flere aktører har rast over prosessen, og krevd at kulturministeren kommer på banen.

• Bystyret har uttalt at de tror på en løsning før jul.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer