Denne musikken er gratis - i år 2079

EU forlenget opphavsrett på musikk til 70 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): EU-parlamentet i Strasbourg vedtok i går å utvide musikere og produsenters opphavsrett for musikk fra 50 til 70 år. Vedtaket ble fattet med 377 ja-stemmer, mot 178 nei og 37 blanke.

Vernetiden for tekstforfatere og komponister er allerede 70 år, regnet fra året etter opphavsmannens død. Det er vernetiden til artister og produsenter som nå utvides fra 50 til 70 år, regnet fra da innspillingen skjedde eller verket ble utgitt.

Det betyr at du tidligst vil kunne remikse, bruke eller laste ned musikk som utgis i år uten å bryte opphavsretten i år 2080, hvis tekstforfatter/komponist skulle være så uheldig gå bort samme år som innspillingen utgis. Skulle komponist/tekstforfatter leve lenger, noe de selvsagt gjerne gjør, gjelder opphavsretten tilsvarende mye lenger.

Argumentet for en forlengelse av opphavsretten er at opphavsmenn skal kunne forsørge seg av sin musikk selv etter at karrieren er på hell, og at det derfor vil stimulere til økt produksjon og kreativitet.

Mens avgjørelsen blir møtt med begeistring blant tekstforfattere, komponister og i musikkbransjen forøvrig, er svenske EU-politikere lite glade for endringen. Ifølge DN.se ble forlengelsen vedtatt mot stemmene til en samlet gruppe svenske parlamentarikere, som imidlertid lyktes med å redusere forlengelsen til 70 år, fra det opprinnelige forslaget fra EU-kommisjonen på hele 95 år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer