Denne musikkteknologien dør aldri

Vinylsingelen fyller 60 år.

Foto: crabchick under en Creative Commons Navngivelse 2.0-lisens.
Foto: crabchick under en Creative Commons Navngivelse 2.0-lisens. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Vi er et par dager for sent ute, men skitt: Hurra, denne uka fyller vinylsingelen 60 år!

Det var den 31. mars 1949 at RCA Victor ga ut «Texarkana Baby» med Eddie Arnold, den aller første plata presset på en syv tommers vinylplate.

TIDENES FØRSTE syvtommer var presset på grønn vinyl. Dette som en del av et system for fargekoding av platene etter sjanger. Countrymusikk var grønn, klassisk musikk var rød, og barneplater gule (her er noen av oss så eldgamle at vi såvidt husker de gule norske «Doffen»-platene med Einar Sissener).

Vinylsingelen var det viktigste formatet for poplåta som kunstform gjennom 50-, 60-, 70- og 80-tallet, og får fortsatt hjertet til å banke fortere hos mange popelskere og platesamlere.

VINYLALDERENS IPOD: Jukeboxen var full av vinylmagi i syv tommers størrelse. Foto: adam & lucy under en Creative Commons-lisens.
VINYLALDERENS IPOD: Jukeboxen var full av vinylmagi i syv tommers størrelse. Foto: adam & lucy under en Creative Commons-lisens. Vis mer

Selv er jeg blant dem som var så ubeskrivelig dum å selge noen tusen vinylplater for å gjøre plass til CDer, men det er fortsatt stas å bla i det som er igjen av vinylsamlingen - inkludert noen syvtommers 60-tallsoriginaler med the Beatles og the Jimi Hendrix Experience.

Jubileet er ikke bare nostalgi, heller. I en tid da platebransjen gråter over sviktende salg og skyder på ulovlig nedlasting, er det i det minste én pil som peker oppover: Salget av vinyl går som det ikke har gjort på svært lenge.

I denne jubileumsartikkelen kan du bli med BBC til Englands største fabrikk for vinylplater, som nå presser mer enn en million syvtommers vinylsingler i året.

DEN ALLER FØRSTE: «Texarkana Baby» med Eddie Arnold ble utgitt 31. mars 1949.
DEN ALLER FØRSTE: «Texarkana Baby» med Eddie Arnold ble utgitt 31. mars 1949. Vis mer

Salget av syvtommers singler kuliminerte i 1981, da det ble solgt 89 millioner av dem. Etter at cd-plata kom gikk det raskt utforbakke, og i 2001 var det årlige salget under 180.000.

MEN NÅ peker pilene oppover igjen, både for singler og album på vinyl. I Norge selger butikker som Big Dipper og Tiger mye vinyl, og nettbutikker som Platekompaniet og Amazon har egne vinylseksjoner. Mye tyder på at vinylen er kommet for å bli som format for de virkelige musikknerdene blant oss, mens cden gradvis vil bli utkonkurrert av musikkfiler og streamingløsninger.

Hør journalistene i mitt favoritt-musikkmagasin The Word snakke om jubileet i sin ukentlige podcast her!

POPFORMAT NUMMER 1: I fire tiår var vinylsinglene selve bæreren av poplåta som kunstform. Foto: Marxchivixt under en Creative Commons-lisens.
POPFORMAT NUMMER 1: I fire tiår var vinylsinglene selve bæreren av poplåta som kunstform. Foto: Marxchivixt under en Creative Commons-lisens. Vis mer

En cd har ikke mye sjel å snakke om. Det har vinylsingelen, så til de grader.

HIPT: Hipsterband som Franz Ferdinand må selvsagt ut på syvtommers vinyl. Her er hele bandets siste album, Tonight: Franz Ferdinand, i syvtommers jukebox-utgave.
HIPT: Hipsterband som Franz Ferdinand må selvsagt ut på syvtommers vinyl. Her er hele bandets siste album, Tonight: Franz Ferdinand, i syvtommers jukebox-utgave. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer