Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Denne musikkvideoen måtte sikkerhetsklareres av Sjøforsvaret

Rapperen Store P spilte inn video på ubåten KNM «Uredd».

UBÅT: I Store Ps ferske musikkvideo til låta «Dypt» dukker artisten opp på en ubåt i fjordene i Sogn og Fjordane. Video: PTNR1Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

Hvor ofte får norske artister anledning til å lage videoer med hjelp fra det militære Norge?

Hvis det har skjedd, så er det i hvert fall ikke ofte.

Men for bergensrapperen Store P (32) ordnet det seg. Hans nye låt, «Dypt», er filmet om bord på KNM «Uredd».

PÅ TOKT: - Det var en ubeskrivelig opplevelse og stå  på dekk mens den fosset innover Sognefjorden, sier Store P. Dette bildet er fra Vågsfjorden.
PÅ TOKT: - Det var en ubeskrivelig opplevelse og stå  på dekk mens den fosset innover Sognefjorden, sier Store P. Dette bildet er fra Vågsfjorden. Vis mer

Skrekkinngytende monster

- Jeg har et oppheng på ubåter. De er noen fantastiske sjømonstre, skrekkinngytende og fascinerende. Å få være ombord, har alltid vært en drøm, sier Petter Sundby.

«Dypt» er navnet på hans nye låt, som blir lansert i dag.

Og hva er ikke mer naturlig, med en slik tittel, å mønstre på en ubåt.

- Jeg hadde en videoidé om en ubåt, tenkte først på en lekebåt, men med gode kontakter så kommer man langt, sier Petter «Store P» Sundby.

På «Uredd» i to timer

Han kjente nestkommanderende på KNM «Uredd» - en 59 meter lang ubåt i Ula-klassen. Etter å ha gått runden og helt til topps i Sjøforsvaret, ble han sikkerhetsklarert og godkjent - med klare begrensinger.

I SKUDDLINJA: Store P danser på ubåt-dekket og blir fanget inn av kikkerten. Foto: Fra videoen
I SKUDDLINJA: Store P danser på ubåt-dekket og blir fanget inn av kikkerten. Foto: Fra videoen Vis mer

- Jeg fikk to timer om bord i «Uredd», men det føltes som to minutter.

- Det var en ubeskrivelig opplevelse og stå på dekk mens den fosset innover Sognefjorden. Jeg tror aldri det har skjedd før at en artist har fått laget en video ombord i en ubåt.

Klarert av Sjøforsvaret

- Det var helt surrealistisk og veldig, veldig kult. Mannskapet var også veldig hyggelig. Videoen ble godkjent på høyeste hold i Sjøforsvaret for et par dager siden, sier Store P.

- Hva blir det neste? Et F-16 fly?

- Jeg har faktisk en plan som inkluderer F-16, men det kan jeg ikke snakke om nå. Jeg skal lage to nye videoer før utgivelsen av albumet «Rommet», som kommer til sommeren. Da skal jeg bruke bilen min, er nemlig sponset med en Porsche Macan S, en frekk sport-SUV, sier Sundby.

F-16 NESTE GANG? Blir det musikkvideo med F-16 neste gang? Store P har i hvert fall noen planer.... Foto: NTB Scanpix
F-16 NESTE GANG? Blir det musikkvideo med F-16 neste gang? Store P har i hvert fall noen planer.... Foto: NTB Scanpix Vis mer

Petter Sundby beskriver «Dypt» som en r&b/rap-hybrid.

En r&b/rap-hybrid

- Jeg er en rap-artist, men er veldig opptatt av 90-tallets r&b. Hørte mye på Snoop Dogg. Er opptatt av gode melodier og r&b, så jeg er vel en hybrid mellom rap og r&b, sier Store P.

Han er mer opptatt av å snakke om ubåter enn sin nye låt. Så har også flere menn i hans familie tjenestegjort og jobbet på ubåter.

- Jeg avtjente verneplikten i 2005, og var tre måneder på fregatten KNM «Narvik» på Nato-oppdrag i Middelhavet. Sov stort sett i en hengekøye mellom to kanoner. Jeg hadde ansvar for torpedoer og var en anti-ubåt-kriger, jeg som elsker ubåter. Det er noe av det flotteste som er lagd av mennesker, kanskje bortsett fra romstasjoner, sier en entusiastisk Sundby.

Fikk ti-elleve 6-ere

Som artist er han bedre kjent som Store P. Gjennombruddet kom for tre år siden med det kritikerroste albumet «Regnmannen».

- Det skjedde noe da, mange ventet på denne plata.

- Men at jeg skulle få ti-elleve 6-er på terningen, var helt utrolig. En Spellemannpris ble det også, forteller Sundby.

Selv om han er soloartist, er han fortsatt med i rap-gruppa A-Laget - ikke minst som produsent.

- Vi skal faktisk ha konsert på Verftet i Bergen i morgen, lørdag.

Musikkmiljøet i Bergen

Selv om det er gått tre år siden han ga ut sitt forrige album, har han ikke ligget på latsida. Solokarrieren tar sitt, og mye tid brukes på gutterommet og i studio.

Han har også etablert to produksjonsselskaper: filmselskapet PTNR1 og musikkselskapet S2OP A/S.

- Hvordan er musikkmiljøet i Bergen for tida?

- Veldig godt. Det er en stor glede å bo og jobbe i Bergen og lage kule ting. Musikkmiljøet er inkluderende og bærer preg at vi samarbeider med hverandre over sjangere, sier Sundby.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling