Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kongshornet:

Denne nasjonalskatten har vært i Danmark siden 1720. Nå vil Sp ha den tilbake

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener kulturministeren bør kontakte danske myndigheter og spørre om å få tilbake det norske kongshornet.

DRIKKEHORN: Kongshornet er laget i Norge på starten av 1300-tallet, men er en del av samlingen til Nationalmuseet i Danmark. Foto: Nationalmuseet
DRIKKEHORN: Kongshornet er laget i Norge på starten av 1300-tallet, men er en del av samlingen til Nationalmuseet i Danmark. Foto: Nationalmuseet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg synes det hadde vært en god idé om vi rettet en vennlig forespørsel om å få tilbake kongshornet, som en gave. Og at vi kunne ha en felles markering rundt overleveringen, for å bevisstgjøre både dansker og nordmenn om den historien vi har, sier Trygve Slagsvold Vedum, leder av Senterpartiet, til Dagbladet.

Nå har han stilt skriftlig spørsmål til kulturminister Trine Skei Grande (V), om hun vil ta initiativ til en dialog med danske myndigheter om dette.

GAVE: Trygve Slagsvold Vedum sier han ikke mener at Norge skal kreve hornet tilbake, men komme med en vennlig oppfordring om å få det i gave. FOTO: NTB Scanpix
GAVE: Trygve Slagsvold Vedum sier han ikke mener at Norge skal kreve hornet tilbake, men komme med en vennlig oppfordring om å få det i gave. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Debatten rundt kongshornet, eller «Det norske kongehorn», som det også blir kalt, startet da Asle Toje, forskningsdirektør ved Nobelinstituttet, skrev et innlegg i Morgenbladet 26. januar. Her spør han danskene om de kan gi hornet i gave i forbindelse med åpningen av Norges nye nasjonalmuseum i 2020.

Kongshornet ble laget i Norge på starten av 1300-tallet, men endte opp i Danmark i 1720 etter en tur innom Island. Antakelig har drikkehornet tilhørt dronning Margrete, som var gift med norske kong Håkon 6.

- Viktig symbol

«Det ville være gildt om våre danske venner ga oss kongshornet i innflytningsgave. Jeg sier «i gave», for krav vil trolig ikke ville føre noe steds hen», skrev Toje i Morgenbladet.

Hornet er i dag i det danske nasjonalmuseets eie, og befinner seg i København.

Saken har også fått oppmerksomhet i danske medier, blant annet i Politiken og danske TV 2.

- Flere land som har vært under andre lands styre opplever at nasjonale symboler forsvinner fra landet. Det er en del av vår historie at vi var under dansk styre i over 400 år, og det er også en del av Danmarks historie. Vi fikk jo en dansk konge da kong Haakon kom, så vi har veldig tette bånd til Danmark, sier Vedum.

Siden Norge og Danmark har så mye felles historie, mener han at det å gi Kongshornet i gave ville vært en hyggelig markering, som viser hvor fredelig og vennlig det er mellom landene i dag.

Han mener også man kan bruke en overlevering til å skape oppmerksomhet om tiden da Norge var under dansk styre.

- Kongshornet er et viktig symbol fra norsk høymiddelalder og en del av vår kongehistorie, og etter det jeg har lest har det mest sannsynlig vært på det norske hoff i sin tid, sier Vedum.

- Kan bli katastrofe for museer

Historieprofessor Jon Vidar Sigurdsson ved Universitetet i Oslo har tidligere uttalt til Dagbladet at danskene har et godt rykte på seg for å utlevere nasjonalskatter, og viser til at Danmark i 1971 levere tilbake de islandske håndskriftene til Island.

Men historieprofessoren tror en eventuell utlevering kan skape en uheldig presedens.

- Om det blir normen at man leverer tilbake alle gjenstander som kommer fra andre land, kan det bli katastrofe for mange museer. Om Louvre og British Museum hadde levert nasjonalskatter tilbake til sine opprinnelsesland, hadde det ikke vært rare utstillingene igjen i Paris og London, sa Sigurdsson.

Vedum sier at han forstår dette poenget.

- Likevel har de levert tilbake de islandske kongesagaene til Island, og da tenker jeg at det kan være en symbolhandling om de også leverer tilbake Kongshornet til Norge. Hva som skal leveres tilbake er en stor debatt. Jeg mener ikke at Norge skal gjøre krav på Kongshornet på noen måte, men komme med en vennlig oppfordring, sier Vedum.

Utelukker ikke å utlevere

Camilla Mordhorst, visedirektør ved Nationalmuseet i Danmark, har tidligere uttalt til Dagbladet at det er mulig at hornet kan utleveres til Norge.

For at det skal skje må Nasjonalmuseet i Norge sende en offisiell forespørsel til det danske nasjonalmuseet. Derfra er det en politisk beslutning, der kulturministrene i begge land involveres.

- Vi i Nationalmuseet vil i så tilfelle gå grundig inn i saken, og komme med en innstilling til vår minister med hva vi mener om saken, sa Mordhorst.

Hun fortalte at et utlån er mye enklere, og vanligere, å få til. Karin Hindsbo, direktør ved Nasjonalmuseet, uttalte derimot at de ikke har noen planer om å rette en formell henvendelse til det danske nasjonalmuseet om Kongshornet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!