Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Filmfestivalen i Cannes:

Denne norsk-kenyanske filmen er bannlyst fordi den handler om lesbisk kjærlighet

Men i dag vises den under Filmfestivalen i Cannes

KONTROVERSIELL: «Rafiki», som har norsk co-produsent, er blitt forbudt i Kenya fordi den etter sigende «promoterer lesbiskhet». Vis mer
Kommentar

CANNES (Dagbladet): Filmfestivalen i Cannes, som startet i går, viser stolt frem filmer fra alle verdensdeler. Lille Norge er likevel nesten usynlig på årets program. De siste årene har filmskapere som Joachim Trier og Bent Hamer konkurrert om den kresne Cannes-juryens gunst. Men i 2018 er fedrelandet bare representert ved produksjonsselskapet Ape og Bjørn, som har co-produsert den kenyanske filmen «Rafiki».

Men så trenger det ikke å være snakk om «bare» likevel. I forkant av festivalen har «Rafiki» blitt en omdiskutert film. For bare noen uker siden ble det gjort klart at filmen er bannlyst i opprinnelseslandet Kenya. Det har å gjøre med at filmen beskriver en lesbisk kjærlighetshistorie mellom to unge jenter, som i tillegg er døtre av politiske motstandere.

Homofili er forbudt ved lov i Kenya, med en strafferamme på opp til fjorten års fengsel. Nå har et offentlig skriv gjort det klart at enhver som viser eller distribuerer «Rafiki», bryter loven. Begrunnelsen er at filmen er laget med en «klar intensjon om å promotere lesbiskhet».

Filmens regissør, Wanuri Kahiu, er så klart svært frustrert.

–Jeg tror oppriktig at et kenyansk publikum er modent og bevisst nok til å se denne filmen og ha sine egne samtaler om temaet, sa hun etter at forbudet ble kjent.

–«Rafiki» gjenspeiler samfunnet, og vi trenger å ha samtaler om hva som skjer i et samfunn.

Det som får mest oppmerksomhet under filmfestivalen i Cannes, er som regel stjernedrysset på den røde løperen, eller filmene som vinner de tyngste prisene. Men filmfestivalen har også en annen, uhyre viktig oppgave, som den skjøtter samvittighetsfullt: Den gjør en rekke filmer som blir sensurert eller motarbeidet i hjemlandet, tilgjengelig for journalister og andre filmfolk fra hele verden.

I år vil to av de tyve filmskaperne som konkurrerer i hovedkonkurransen, ikke kunne være til stede i Cannes. Både iranske Jafar Panahi og russiske Kirill Serebrennikov har fått forbudt mot å forlate sine hjemland. Serebrennikov har sittet i husarrest siden august, og står overfor anklager om korrupsjon som en rekke andre russiske kunstnere mener først og fremst er et forsøk på å bringe den Kreml-kritiske regissøren til taushet. Panahi, som er anklaget av myndigheten i sitt eget land for å lage anti-iransk propaganda, fikk heller ikke lov til å forlate Iran da han ble invitert til å sitte i Cannes-juryen i 2010, og stolen hans sto gapende tom gjennom hele festivalen. Han har ikke fått forlate landet siden.

Så om den norske deltagelsen under filmfestivalen i Cannes ikke er like iøyefallende som tidligere, er den dypt, fundamentalt, viktig.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media