Denne platespilleren koster 160.000 kroner

Vi har testet Linn Sondek LP12, så håret reiste seg.

KLASSIKER: Den så nesten lik ut på 1970-tallet, men innmaten i Linn Sondek LP12 er oppgradert til det ekstreme. Alle foto: Jan Omdahl
KLASSIKER: Den så nesten lik ut på 1970-tallet, men innmaten i Linn Sondek LP12 er oppgradert til det ekstreme. Alle foto: Jan Omdahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den er et lavteknologisk mirakel, den gode, gamle platespilleren. En diamantnål reiser gjennom en ruglete canyon av vinyl. Nålas bevegelser omsettes i svake, elektriske signaler som forsterkes i flere ledd før de setter høyttalermembraner i bevegelse og fyller lufta med musikk.

Men hvor mye informasjon er det mulig å hente ut av en platerille? Hvor tett på musikkens kjerne er det mulig å komme med en snart 150 år gammel teknologi?

Svært tett på, viser det seg.

Har du noen idé om hvor mye punch, dybde og autoritet det er i trommene på Paul Simons «50 Ways To Leave Your Lover»? Det hadde ikke jeg heller, før jeg hørte dem avspilt på en av verdens beste platespillere.

I HI-FI-INDUSTRIENS øverste sjikt bygger man elektronikk som gir unik innsikt i musikken. Dessverre er de fleste av disse produktene nesten obskønt kostbare. Ta for eksempel legendariske Linn Sondek LP12, en platespiller som med alle oppgraderinger koster 160.000 kroner. Etter et besøk på Linn-fabrikken i Skottland nylig fikk jeg tilbud om å låne med en hjem, og jeg ber om forståelse for at jeg takket ja.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer