Denne restauranttrenden tar verden med storm - men Mattilsynet mener den kan være på kant med loven

Restaurant Day arrangeres verden over.

LAGER MAT: Antonio Fernandez og kona Laura Bravo lager "mini blinis" under forrige Restaurant Day i Helsinki, Finland, 16 mai. Foto: Julia Waeschenbach/dpa
LAGER MAT: Antonio Fernandez og kona Laura Bravo lager "mini blinis" under forrige Restaurant Day i Helsinki, Finland, 16 mai. Foto: Julia Waeschenbach/dpaVis mer

(Dagbladet): Siden oppstarten i Helsinki i 2011, har Restaurant Day blitt et populært, globalt konsept.

Dagen arrangeres fire ganger i året i byer verden over. Ideen er at hvem som helst skal kunne lage sin egen restaurant, for én dag, og invitere ukjente til å dele matopplevelser.

Tilbudet er en del av en global trend der folk møtes på nett for å gjøre ting sammen, som blant annet å spise hjemme hos andre via nettsida Eat With.

Ble arrangert søndag I går ble Restaurant Day arrangert flere steder i Norge. Arrangørene oppfordret folk til å invitere gjester til middag i et lokale som vanligvis ikke benyttes som restaurant.

Og konseptet fenger.

Nesten 15 000 stykk hadde meldt seg på osloeventet på Facebook fram til i går, og søndag kunne folk besøke kokker som tilbyr alt fra «Italian Sunday brunch», «Chili Con Carne gatemat» og «Happy Food».

- Det er et skikkelig kult arrangement. Jeg har fått frie hender til å lage en meny til et heldagsarrangement, og kan tilby folk mat de vanligvis kanskje ikke har råd til å spise, sier Erik Gren kjøkkensjef ved Real Mat, et firma som skal lagde popup-restaurant på Påfuglen på Grünerløkka.

Ville ha spist hos hobbykokker Erik Gren er en av arrangementets profesjonelle kokker, med lang fartstid fra restauranter som Onda, Madserud Gaard og Annen Etage.
Men Gren ville helst testet ut noen av amatørkokkene under Restaurant Day, om han ikke hadde laget mat selv.

-  Jeg hadde gått rundt til amatører som lager mat hjemme og spist der. Det finnes veldig mange flinke hjemmekokker. Jeg har stor tro på dem, sier Gren.

Må følge Mattilsynets regler Et av konseptene til det populære tiltaket er å oppfordre folk til å lage restauranter på de merkeligste steder.

Mattilsynet er derimot ikke like positive til at privatpersoner skal stå for matlaging på steder som kanskje ikke oppfyller tilsynets krav til hygiene og tilrettelegging.

- Det er veldig viktig at folks helse tas godt hånd om, selv om serveringen skjer i hjemmene til folk. Alle må gjøre dette i henhold til norske spilleregler. Selv om det bare arrangeres én dag, så kommer ikke folk unna kravene til hygiene og kvalitet, sier Atle Wold, seksjonssjef i Mattilsynet.

Han opplyser om at alle slike arrangement må registreres hos Mattilsynet.

LAGDE POPUP-RESTAURANT: Erik Gren, kjøkkensjef ved Real Mat, lagde egen popup-restaurant på Påfuglen på Grünerløkka søndag. Foto: Real Mat
LAGDE POPUP-RESTAURANT: Erik Gren, kjøkkensjef ved Real Mat, lagde egen popup-restaurant på Påfuglen på Grünerløkka søndag. Foto: Real Mat Vis mer

- Alle som skal selge mat må melde det inn til Mattilsynet, uavhengig av om det er av midlertidig eller kortvarig karakter. Det er straffbart å drive en virksomhet som ikke er registrert. Det er fordi vi vil skape like konkurranseforhold for alle, sier han.

Flere lignend tilbud Verken Mattilsynet lokalt eller sentralt kjenner til det nye konseptet, Restaurant Day. Men de opplyser at det de seinere åra har vært flere nye festivaler og andre aktører som har søkt om midlertidig matservering.

- Vi får stadig vekk henvendelser fra festivaler eller kortvarige arrangementer hvor folk og virksomheter kommer inn og selger maten sin, forteller Solveig Eriksrud, seksjonssjef ved Mattilsynets kontor i Oslo.

Hun forteller at Mattilsynet forventer at nye arrangører overholder krav til hygiene, bruker gode råvarer, overholder temperaturkravet, samt har gode håndvaskmuligheter.

- Vi har ikke tilsyn på alle arrangementene. Men i enkelte tilfeller har vi sett at det har vært problemer med å overholde kravene, sier hun.

Der er derimot ikke ulovlig å selge mat fra eget hjem, forteller hun.

- I utgangspunktet er det ikke noe generelt forbud mot det, men serveringen må være atskilt fra private områder.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram