Denne romanen er verdt å lese

Mer enn en kjærlighetshistorie fra Orhan Pamuk.

Nobelprisvinner:  Orhan Pamuk innfrir forventningene.
FOTO: LARS EIVIND BONES/Dagbladet
Nobelprisvinner: Orhan Pamuk innfrir forventningene. FOTO: LARS EIVIND BONES/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: «Uskyldighetens museum» heter den tyrkiske nobelprisvinneren Orhan Pamuks nye roman. Her møter vi Kemal, en ung mann fra Istanbul, som tilhører det borgerlige samfunnslag, der fasaden preges av velstand, trender og modernitet.

Hans forlovelse med den passende ektefellen Sibel trues plutselig når han forelsker seg i den atten år gamle Füsun, en fattig og fjern slektning.   

Mellom øst og vest I utgangspunktet høres dette ut som en intrige man har lest om før, og det kan jeg skjønne; «Uskyldighetens museum» er en roman som på mange måter behandler kjente og universelle temaer.

I sedvanlig Pamuk-ånd problematiserer romanen også forholdet mellom Østen og Vesten. Kemals omgivelser liker å betrakte seg som vestlige og moderne, det er for eksempel status å ha studert i Europa eller USA, men tradisjonelle verdier som ære og kyskhet stikker fram ikke så langt under overflaten.   

I denne dualiteten befinner Kemal seg. Han er utdannet bedriftsøkonom fra USA, jobber som generaldirektør i Satsat, et av sin fars firmaer, uten å ha særlig med ambisjoner — eller kvaliteter. Han er apolitisk, tilfreds med livet og foruten fotballkamper og et stort alkoholkonsum, er han sjelden i kontakt med det folkelige.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer