KOMMENTARER

Ari Behns død:

Denne saken trenger ikke syndebukker

Ari Behns død er en tragedie for familien hans. Men det er ikke sikkert «vi» bør føle oss ansvarlige eller skamfulle.

OFFERNARRATIV: Det begynner å bli på tide å minne om at Ari Behn ikke var noe barn, men en voksen mann med sans for PR som tok aktive og rasjonelle valg. Foto: Tim Rooke / Shutterstock / Scanpix
OFFERNARRATIV: Det begynner å bli på tide å minne om at Ari Behn ikke var noe barn, men en voksen mann med sans for PR som tok aktive og rasjonelle valg. Foto: Tim Rooke / Shutterstock / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Reaksjonen etter Ari Behns død går i faser, og nå har den nådd den selvpiskende fasen, der selvmordet blir et symptom på vår egen tilkortkommenhet: Som samfunn, som ikke klarte å verdsette sommerfuglen i vår midte, som enkeltindivider, som ikke sa de pene tingene til Behn mens han ennå var i live.

Jeg kan styre min begeistring for denne fasen. Det umiddelbare vemodet var forståelig, iblant rørende. Men det er noe med oppgraderingen av «oss» til en vesentlig faktor i Behns liv, til noe som hadde makt til å skyve ham nærmere døden eller holde ham unna den, som ikke virker rimelig.

Det store «vi» var neppe de som hadde mest å si her. Jeg kjenner mange som var venner av Ari Behn, varme mennesker som, vil jeg tro, fortalte ham med jevne mellomrom at de satte pris på ham. Men det finnes nok av folk som har opplevd tunge depresjoner som kan fortelle at da de hadde det som verst, var det lite venner og familie kunne gjøre. Da så de på seg selv som en belastning, ikke en berikelse for andre, uansett hva de andre sa; da virket optimistiske spådommer overflatiske og hule sammenliknet med overbevisningen om at dette ikke kom til å gå bra.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer