Anmeldelse: «Euphoria»

Denne serien bør komme med alle slags advarsler

«SKAM» møter «Requiem for a Dream».

«EUPHORIA»: er navnet på serien HBO slipper sommeren 2019 - og basert på traileren har vi mye action i vente. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kan en bra serie samtidig være dårlig? Det var et naturlig spørsmål å stille seg én episode inn i HBOs nye ungdomsserie «Euphoria». Episoden er vellaget i alle ledd, men likevel såpass uutholdelig fæl og dundrende svartsinnet at ethvert tilløp til menneskelig innsikt og medfølelse bankes ut av seeren med et nytt knyttnevepoeng rett mot nesen. Serien virket spesialdesignet for å få foreldre til å gripe forferdet til perlehalsbåndet sitt, og oss andre til å miste troen på både den oppvoksende generasjon og – ja, alle andre generasjoner, egentlig. Det var lite fristende å sette på episode to, for å si det sånn.

«Euphoria» skildrer tenåringslivet til første generasjon født etter 11. september, og som altså knapt var ute av førskolen da sosiale medier og smarttelefonene overtok verden. Nå er de på high school, og bobler over av hormoner, seksuell nysgjerrighet og forvirring, usikkerhet og arroganse, aggresjon, selvmedlidenhet og -rettferdighet, og et dypt ønske om å bli sett, og å høre til noe.

I og for seg ikke så ulikt mye vi har sett før, inkludert vår moderne nasjonalskatt «SKAM». Det nye her er er altså ovennevnte internett som forlengelse av jeg-et, og forsterker av selve livsopplevelsen, på godt og (mest) på vondt, og ikke minst at alle virkemidler er skrudd opp til 11, inklusive seksuell, voldelig og narkotisk sjokkfaktor, i et slags forsøk på å være dødelig ærlig og kompromissløs.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer