Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut
«AMERICAN GODS»: Denne serien er ulikt alt annet som går på tv nå, ifølge Dagbladets anmelder. Video: Starz Vis mer

Anmeldelse: «American Gods»

Denne serien er ulikt alt annet som går på tv nå

Det er vanskelig å fatte hvordan en kanalsjef kunne se for seg at «American Gods» var en god idé.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tusen år siden: En gjeng værbitte nordboere gjør strandhogg på det som senere skulle bli kalt Nord-Amerika. Før den ekstremt ugjestmilde velkomsten fra både land og innfødte får dem til å sette seil hjem igjen, gjør de blot til en av sine guder. Nordboerne drar, men guden får fotfeste, og venter på en mulighet til å vokse seg sterk.

Nåtid: Fengselsfuglen Shadow slippes ut to dager før tiden, på grunn av en tragedie i familien som skal vise seg å røske selve livsgrunnlaget vekk fra under føttene på ham. På den kronglete reisen hjem møter han på Mr. Wednesday, en svindler med glassøye og et kynisk syn på livet. Han rekrutterer Shadow, og sammen legger de ut på en slags road trip gjennom Amerika, for å forberede den uunngåelige krigen mellom det gamle og det nye som Mr. Wednesday hevder er på vei.

American Gods

5 1 6
1. mai. Ny episode hver mandag
Beskrivelse:

Blodig og burlesk serie fra visjonæren bak «Hannibal».

Kanal:

Amazon Prime (primevideo.com)

Se alle anmeldelser

Amerikansk odyssé

Slik starter serien «American Gods», som er tilgjengelig for oss moderne nordboere via strømmetjenesten Amazon Prime. Men handlingsbeskrivelsen over yter serien like lite rettferdighet som å si at «2001: En romodyssé» handler om noen folk som kjører romskip. For tro meg, dette her er syrete saker. Basert på romanen av Neil Gaiman («Sandman»), og bragt til skjermen av det kreative teamet bak den fenomenale «Hannibal»-serien, er denne odysséen gjennom, inn i, og inni Amerika, ulikt alt annet som går på tv akkurat nå.

Ricky Whittle, kjent som den stoiske krigeren Lincoln fra «The 100», spiller her den enda mer stoiske – på grensen til letargiske – Shadow. Ian McShanes Mr. Wednesday vil gjøre alle som elsket hans Al Swearengen fra «Deadwood» varme om hjertet. Peter Stormare dukker også opp i en rolle jeg ikke skal avsløre altfor mye om.

Bilquis. Foto Amazon Prime
Bilquis. Foto Amazon Prime Vis mer

Men seriens virkelige stjerne er skaperen Bryan Fuller. Fullers «Hannibal» (den med Mads Mikkelsen som Hannibal Lecter) er en av de visuelt, tematisk og narrativt mest eksperimentelle serien som har gått på en amerikansk reklamekanal. Og som med den serien – der han hevet kildematerialet fra en seriemorderkrim til å bli en burlesk meditasjon om begjær, kunst og besettelse – ligger alt til rette for at «American Gods» kan bli noe større enn forutsetningene tilsier. Den kitschy, digitale estetikken fra «Hannibal» er videreført her, og passer materialet som hånd i hanske. Klart en serie om amerikanske gudebilder skal se ut som den er laget av plastikk, og dynkes i blod, gørr og neon.

Visjonær feberdrøm

Mr. Wednesday. Foto: Amazon Prime
Mr. Wednesday. Foto: Amazon Prime Vis mer

Fans av boka kan glede seg over at det meste av plottet synes intakt. Mer avmålte fans kan glede seg over at serien virker mer fokusert, og at den tematiske bokstaveligheten kommer langt mer til sin rett gjennom Fullers visuelle lyrikk enn Gaimans prosa. Plottet er uansett sekundært, denne serien eksisterer fra øyeblikk til øyeblikk, der Shadow vandrer gjennom en fragmentert tilværelse som i en feberdrøm.

Shadow Moon. Foto: Amazon Prime
Shadow Moon. Foto: Amazon Prime Vis mer

Fuller er en sann visjonær, og har en unik evne til å få bilder som burde vært idiotiske til å bli trollbindende. Akkurat som David Lynch er han en man ikke alltid trenger å forstå, men som man bare er glad over å få reise sammen med, og ikke minst lykkelig over at får relativt fritt spillerom innenfor Hollywoods kommersielle studiosystem.

Det er vanskelig å fatte hvordan en kanalsjef kunne se for seg at «American Gods» var en god idé.

Men takk gudene for at han gjorde det.