Denne serien koster 186 000 kroner i minuttet

Se traileren til NRK-satsingen «Halvbroren» her.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er lenge siden det ble kjent at NRK lager dramaserie basert på forfatter Lars Saabye Christensens roman «Halvbroren»: To år, åtte måneder og tre dager, for å være eksakt.

I dag slapp statskanalen den første traileren til serien, som har fått samme navn som boka.

KJÆRESTER PÅ SKJERMEN: Nicolai Cleve Broch og Agnes Kittelsen har begge bærende roller i NRKs kommende storsatsing,«Halvbroren». De spiller kjærestene Barnum og Vivian. Foto: Monster TV / NRK
KJÆRESTER PÅ SKJERMEN: Nicolai Cleve Broch og Agnes Kittelsen har begge bærende roller i NRKs kommende storsatsing,«Halvbroren». De spiller kjærestene Barnum og Vivian. Foto: Monster TV / NRK Vis mer

Med unntak av en bildeserie sluppet i juli, er dette første smakebit på hvordan «Halvbroren» blir.

Solgt til 13 land Nicolai Cleve Broch spiller hovedrollen som Barnum, og deler rollelista med blant andre Agnes Kittelsen, Jon Øigarden og Frank Kjosås.

I dag kunne Dagbladet melde at serien allerede er solgt til minst 12 land - deriblant USA og Danmark.

LAGER TV-DRAMA: Lars Saabye Christensen (t.v.) skrev romanen «Halvbroren», Per-Olav Sørensen regisserer dramaserieversjonen av den. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
LAGER TV-DRAMA: Lars Saabye Christensen (t.v.) skrev romanen «Halvbroren», Per-Olav Sørensen regisserer dramaserieversjonen av den. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

NRK bekrefter på egen nettside at 13 land har kjøpt rettighetene til dramaserien: De fire andre nordiske landene, samt USA, Irland, Belgia, Nederland, Luxemburg, Kroatia, Serbia, Bosnia-Hercegovina og Makedonia.

NRKs dramaserie får premiere på nyåret, og kostet 67 millioner kroner å lage.

TO VERSJONER: Nicolai Cleve Broch spiller hovedrollen som kortvokste Barnum Nilsen i «Halvbroren». Oskar Lundevold spiller den yngre versjonen av samme karakter. Foto: Monster TV / NRK
TO VERSJONER: Nicolai Cleve Broch spiller hovedrollen som kortvokste Barnum Nilsen i «Halvbroren». Oskar Lundevold spiller den yngre versjonen av samme karakter. Foto: Monster TV / NRK Vis mer

- «Halvbroren» blir bare bedre og bedre, og det blir morsomt å få vise den fram, har seriens produsent og Monster-sjef Olav Øen tidligere sagt til Dagbladet.

186 000 kroner minuttet «Halvbroren» skal bestå av åtte episoder på 45 minutter hver, noe som gir en minuttpris på over 186 000 kroner.

Til sammenligning har NRK-serien «Hjem», som har premiere 28. oktober, et budsjett på 68 millioner kroner. Serien består av 16 episoder, hver av dem på 45 minutter, noe som gir en minuttpris på rundt 94 000 kroner.

«Halvbroren»:

• Prisbelønnet roman av Lars Saabye Christensen fra 2001.

• Blir tv-serie med premiere i 2013, produsert av Monster for NRK.

• Skal bestå av åtte 45-minutterlange episoder.

• Nicolai Cleve Broch, Agnes Kittelsen og Jon Øigarden har bærende roller i tv-serien.

• Per-Olav Sørensen er regissør, og Mette-Marit Bølstad har skrevet filmmanuset.

• Har fått 9,5 millioner kroner av Norsk Filminstitutt i produksjonstøtte. Totalbudsjettet er på 67 millioner kroner.

Kilder: NRK, Norsk filminstitutt, Wikipedia

«Erobreren» kostet 52,3 millioner, og ble sendt i seks episoder. «Himmelblå» kostet fire millioner per episode, noe som gir en minuttpris på like under 89 000 kroner.

- Å holde seg til budsjettet er alltid en utfordring, samtidig som det er viktig, særlig når det er så stort. Drama er dyrt, og særlig historisk, episk drama som dette, sa Øen, og la til at produksjonsselskapet har holdt seg innenfor de gitte økonomiske rammene.

Rollelista:

Barnum (bokas jeg-person): Nicolai Cleve Broch

Fred (Barnums halvbror): Frank Kjosås

Vera (halvbrørenes mor): Mariann Hole

Arnold (Barnums far og Veras mann): Jon Øigarden

Boletta (Veras mor): Marianne Nielsen

Den Gamle (Bolettas mor): Ghita Nørby

Vivian (Barnums kjæreste): Agnes Kittelsen

Peder (Barnum og Vivians kjæreste): Ola G. Furuseth

• Se «Halvbroren»-trailer øverst i saken.

Dette handler «Halvbroren» om:

«Halvbroren» er en familiesaga som omfatter fire generasjoner i det 20. århundre, fortalt gjennom historien til Barnum Nilsen.

Barnum vokser opp i etterkrigstidens Oslo sammen med sin eldre halvbror Fred i et hjem dominert av tre generasjoner kvinner —moren Vera, hennes mor Boletta og familiematriarken Den Gamle.

Barnum er selv sønn av klovnen og kremmeren Arnold, mens tause og hemmelighetsfulle Fred, som ble unnfanget i en voldtekt på Frigjøringsdagen 1945, ikke vet hvem faren hans er.

På skolen har Barnum få venner, og han får bare være i fred så lenge storebror Fred vokter over ham. Barnum er ennå ikke tenåring og historien knapt halvgått da Fred forårsaker Arnolds død.

Siden forsvinner Fred også og blir dermed en av de mange fraværende menn som preger familiehistorien. En vegg faller ut av livet til Barnum, og han blir besatt av å finne halvbroren sin igjen, han vil bli hel.

Kilde: NRK

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer