STERKE FØLELSER: Debatten har rast om Kristiansand skal bruke skattepenger på å gjøre denne siloen til et kunstmuseum. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
STERKE FØLELSER: Debatten har rast om Kristiansand skal bruke skattepenger på å gjøre denne siloen til et kunstmuseum. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

Denne siloen endret valget

Protestene mot kunstsiloen i Kristiansand har ført til rekordoppslutning om kontroversielle Vidar Kleppe. Slik vil han prøve å bruke sin nyvunne makt til å stoppe prosjektet.

Publisert

Protestene mot den vedtatte kunstsiloen i Kristiansand har vært massive. Den gamle kornsiloen skal bygges om for å huse kunstsamlingen som milliardær Nicolai Tangen har gitt til fødebyen Kristiansand.

Prislappen kommer til å bli rundt 610 millioner kroner, i et spleiselag mellom blant andre kommunen, fylkeskommune, staten og Tangen selv.

Kunstsiloen

  • Milliardær Nicolai Tangen vil gi sin kunstsamling av til Sørlandets Kunstmuseum i Kristiansand, mot at den blir huset i en ombygget kornsilo.
  • Samlingen har over tusen verk, norsk kunst fra 1930 til 1980, til en verdi av 400 millioner kroner.
  • Kostnaden for kunstsiloen er estimert til 610 millioner kroner, som blir et spleiselag.
  • Styret i Sørlandets Kunstmuseum vedtok byggingen av kunstsiloen i juni i år, etter at fylkestingene i Aust- og Vest-Agder sa ja.
  • Den skal etter planen stå ferdig i 2022.
    Kilde: NTB og NRK

De to partiene som har tatt mest tydelig til orde mot kunstsiloen har fått kraftig uttelling ved valget.

Partiet Demokratene, ledet av tidligere Frp-politiker Vidar Kleppe, ser ut til å få hele 13,5 prosent av stemmene i sørlandskommunen, og ble med det kommunens tredje største parti etter Arbeiderpartiet og Høyre.

Mens det nye protestpartiet Tverrpolitisk Folkeliste (TVP) ser ut til å få 5,5 prosent av stemmene.

- Ta regningene sjøl

Nå vil begge partiene gjøre sitt for å stikke kjepper i hjulene for kunstsiloen. Demokratenes Vidar Kleppe hevder kommunen har overkjørt folket i kunstsilosaken.

- Det har vært et relativt hardt ordskifte til å være Sørlandet. Trauste, gode sørlendinger pleier ikke å ta så hardt i. Nå har kommunen fått klar beskjed fra borgerne, sier Vidar Kleppe til Dagbladet.

Demokratene er et selverklært nasjonalistisk parti, og i prinsipprogrammet skriver de at de «er det eneste partiet som går mot den liberalistiske globaliseringen som ødelegger vår norske kultur, våre verdier, vår frihet og demokrati».

Kristiansand kommune har gått inn med 50 millioner kroner til byggingen av siloen. Det er også bestemt at Sørlandets Kunstmuseum skal få et årlig tilskudd fra kommunen for å drive museet.

- Det skal bevilges 8,7 millioner i driftstilskudd årlig, fra nå og inn i evigheten.

Kleppe mener det går med altfor mye av fellesskapets penger, og frykter at de reelle kostnadene vil bli langt høyere. Nå har han et tydelig budskap til kommunen:

- Vi ønsker at milliardæren Tangen skal ta regningene sine sjøl, sammen med sine kompiser og kapitalsterke folk. Dette er ikke en primæroppgave for en kommune å drive.

Vil utfordre ordføreren

Så fort det nye bystyret er konstituert, planlegger Kleppe å bruke partiets nyvunne makt til å utfordre ordføreren gjennom en såkalt interpellasjon. Det kan skje allerede i oktober.

- Jeg har fått beskjed om at jeg har slitt ut to høyreordførere allerede, og nå ser det ut som jeg er på vei til å slite ut en tredje. Nå har de kjempeproblemer, hevder han.

- Da har jeg anledning til å fremme et konkret forslag der jeg ber bystyret om å skrinlegge eller stoppe de årlige driftstilskuddene til kunstsiloen.

- VI REAGERER: Før kommunevalget i Kristiansand raser protestpartiene fram på målingene. En av de store snakkisene i sørlandsbyen er den nye kunstsiloen, som er blitt et svært omstridt bygg. Video: Emilie Rydning og Steinar Suvatne / Dagbladet Vis mer

Uklar situasjon

I skrivende stund har Demokratene 10 mandater i bystyret. I tillegg har partiet Tverrpolitisk Folkeliste fått fire mandater.

- Nå skal de finregne, og kanskje vi ender opp med elleve mandater totalt. Vi trenger 36 på laget for å få flertall. Og da satser vi på å få støtte fra Frp, samt kanskje MDG, Sp og Rødt. Jeg håper også at deler av Ap snur på flisa.

Kristiansand er en av de byene der fortsatt er uavklart hvem som vil ende opp med ordførerkjedet. Demokratene har havnet på vippen i Kristiansand, men både Høyre og Ap har nå utelukket et samarbeid med dem.

- Det snakkes nå om en storkoalisjon som kan holde Demokratene unna makten, sier valgforsker Johannes Bergh til Dagbladet.

Ordfører Harald Furre (H) forsøker å samle åtte partier bak seg for å sikre fortsatt makt, men heller ikke Ap har gitt opp. De jobber stadig for et rødgrønt samarbeid, forteller partiets ordførerkandidat Jan Oddvar Skisland til Dagbladet.

Han har vanskelig for å se for seg at Kleppes forslag ville kunne føre fram, og tror det er mer realistisk at det blir flertall for å binde tilskuddet på det planlagte nivået.

- Dette var en utvidelse av Sørlandets Kunstmuseum som vi har støttet. De får en betydelig utvidelse, og vi mener at økningen er fornuftig i forhold til utvidelsen som det legges opp til, sier Skisland.

- Føler du deg truet av Demokratenes nyvunne mandater i bystyret?

- Vi må forholde oss til den fordelingen som blir i bystyret. Det er en del av demokratiet. Og hvis jeg blir ordfører, har jeg tenkt å være ordfører for hele bystyret, sier Skisland.

Høyres Harald Furre hadde ikke anledning til å kommentere saken mandag.

- Raseri

Erik Rostoft (60) er ordførerkandidat for Tverrpolitisk Folkeliste, som ble stiftet i mars 2019. Tre av sakene de har frontet mest, er motstand mot kunstsiloen, mot havneflytting og mot veiprosjektet E18 Gartnerløkka.

Han er tydelig på at protesten mot kunstsiloen har vært avgjørende for å sikre partiet valgresultatet.

- Alle de tre sakene har vært viktige. Men kunstsiloen har vært den mest ekstreme. Det har vært sterke følelsesmessige utbrudd. Hvis du har hundre millioner kroner, og setter for eksempel skole eller eldreomsorg opp mot et risikofylt kulturprosjekt, da blir det raseri og følelser. Kunstsiloen har vært en ekstrem opplevelse, sier Rostoft, som tidligere har vært Høyre-politiker.

Rostoft sier at byggearbeidet på kunstsiloen ble startet i forrige uke. Han frykter allerede nå at det vil bli overskridelser.

GODE MENINGSMÅLINGER: Vidar Kleppe og Demokratene har gjort et svært godt valg i Kristiansand. I et intervju med Dagbladet forteller Kleppe at han nå ønsker seg tilbake til Stortinget. Video: Emilie Rydning. Reporter: Steinar Suvatne Vis mer

- Vi vil være en garantist for at det ikke bevilges ei krone mer i det prosjektet, så får vi se om det kan reverseres. Jeg tror det kan være komplisert.

Han sier at Folkelista vil støtte Demokratene og Vidar Kleppe hvis de fremmer forslag om å stoppe driftstilskuddet på 8,7 millioner kroner, med mindre kommunen har påtatt seg forpliktelsene i kontraktsform.

- Men det virker litt symbolsk. Selv om åtte millioner kroner er mye penger, utgjør det en liten andel av hele kostnaden, sier Rostoft.

Han sier at totalt 235 millioner er bevilget av kommunen, den kommunale stiftelsen Cultiva og fylkeskommunen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer