DEBATT

Barnehage i rettssak

Denne skandalen er alvorlig

Du får ungen din hjem fra barnehagen med frostskader. Du finner barnet ditt gråtende på bakken med en brukket tann. Smårollingen havner på legevakten med mulig hjernerystelse, etter vold i barnehagen. Skal det være sånn i en norsk barnehage i 2020?

MERKESAK: Saken mot en av barnehagene i Gnist-kjeden kan bli en merkesak i norsk barnehagehistorie. Hvis PBLs holdning vinner fram, vil hele den offentlige tilsynsmyndigheten som utøves av kommunene, være å anse som inhabil, fordi kommunene også eier og driver barnehager, skriver innsenderen. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
MERKESAK: Saken mot en av barnehagene i Gnist-kjeden kan bli en merkesak i norsk barnehagehistorie. Hvis PBLs holdning vinner fram, vil hele den offentlige tilsynsmyndigheten som utøves av kommunene, være å anse som inhabil, fordi kommunene også eier og driver barnehager, skriver innsenderen. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det går en sak for retten som du bør legge merke til, hvis du bryr deg om tryggheten til de minste blant oss. Etter en langvarig dragkamp mellom de ansvarlige myndighetene og Gnist-konsernet, ble den kommersielle barnehagen på Trøa i Trondheim stengt 1. mars.

Til nå har debatten om kommersielle barnehager handlet mest om at penger du og jeg skatter til felles velferd, forsvinner til privat berikelse og profitt. Og ja, Gnist-kjeden har gitt eierne titalls millioner i private utbytter fra fellesskapets barnehagedrift.

Men denne skandalen er mer alvorlig.

Et barn «lå gråtende på bakken ved henting med brukket tann. Foreldrene mente de ikke fikk en forklaring på hva som hadde skjedd.»

Retten fikk høre om «bitemerker, blåmerker og sår – ingen vet hvordan dette har oppstått». Et annet barn ble «funnet låst inne i et skur gråtende uten at de ansatte var klar over at han var der.»

Fordi de kommersielle eierne bekjemper de ansvarlige myndighetenes tilsyn i retten, finnes det nå en dom fra Sør-Trøndelag tingrett der vi kan lese noen av de hjerteskjærende varslene fra barnas foreldre og fagfolkene som har observert inne i barnehagen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer