DEBATT

Boligkjøp:

Denne sommeren har du gode forutsetninger for å gjøre et boligkupp

Men pass deg for fellesferiens boligfelle.

BOLIGKJØP I FERIEN: Mange av de som ikke fikk kjøpt seg bolig i juni håper kanskje på å gjøre et kupp i juli, skriver Elin Reitan. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix
BOLIGKJØP I FERIEN: Mange av de som ikke fikk kjøpt seg bolig i juni håper kanskje på å gjøre et kupp i juli, skriver Elin Reitan. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

For første gang i år falt boligprisene. Sammenlignet med juni måned i fjor var den nominelle nedgangen på en prosent. Det viser tall Eiendomsverdi har utarbeidet for Eiendom Norge. Dette var på ingen måte overraskende, for normalt sett er prisutviklingen mer moderat i juni.

Det var imidlertid noe mer unormalt over antallet boliger som ble solgt denne måneden. Det har nemlig aldri blitt solgt så mange boliger i en enkeltmåned som i juni i år. Tilbudet var også høyere enn normalt, og markedet absorberte de mange boligene som ble lagt ut for salg og bidro til toppnoteringen.

Mange av dem som ikke fikk kjøpt seg bolig i juni håper kanskje på å gjøre et kupp i juli. For mange tenker nok at de kan gjøre et godt kjøp i en tid der mange er bortreiste på ferie.

Men selv om boligprisene normalt synker, og det stort sett er færre som jakter bolig i fellesferien har også tilbudet historisk sett vært lavere. Dette bidrar til å redusere sjansene for at du gjør et boligkupp i fellesferien.

Men i år kan situasjonen være litt annerledes.

Som nevnt har det aldri blitt solgt flere boliger i en enkeltmåned som i fjor, og tilbudet av boliger i juni var nesten 10 prosent høyere enn samme måned i fjor. Skulle tilbudet fortsetter å være stort også inn i fellesferien kan denne sommeren være et svært godt tidspunkt å kjøpe bolig på.

Når det er sagt så har du ingen garantier for at du vil gjøre et godt kjøp i fellesferien. Det er viktig å ikke gå i det jeg liker å kalle fellesferiens boligfelle. Altså at du legger deg i selen for å få kjøpt bolig fordi du lar deg stresse av at boligprisene kan stige etter ferien.

Det er ikke vanskelig å forstå at mange ønsker å sikre seg drømmeboligen når det kanskje er færre boligkjøpere å kjempe mot. Men når du stresser deg inn i et boligkjøp er det fort gjort å gå på en smell. Det er derfor viktig å ta sine forholdsregler, og her er tre tips til deg som skal på boligjakt i sommer:

1. Hold hodet kaldt og ta deg god tid

Det er lurt å gå på mange visninger for da får du god oversikt over markedet og hva ting går for. Du bør også bruke god tid på å gå gjennom boligen. Se gjerne objektet flere ganger, og gjør ditt beste for å påse at boligen ikke har noen heftelser som vil kreve investeringer du ikke har planlagt for. Sjekk for eksempel at vinduene ikke må byttes, at gulvene kan bevares, at badet er fritt for fukt og at kjøkkenet er i god stand. Å sjekke det elektriske anlegget er også lurt.

Bestem deg også for hvor mye du er villig til å gi for boligen før du går inn i en budrunde, og sørg for å ikke gå over denne grensen selv om andre byr mer.

2. Husk at renten skal opp

Dette må du ta høyde for når du tar opp lån. Har du for eksempel et lån på 3 millioner kroner og renten øker med 0,5 prosentpoeng øker renteutgiftene med 15.000 kroner i året. De faktiske utgiftene blir noe lavere, blant annet på grunn av skattefradrag. Men renteoppgangen vil sannsynligvis påvirke privatøkonomien din uansett.

Du gjør derfor lurt i å tenke gjennom hva slags livsstil du ønsker å ha, og hva denne koster deg hver måned, for så å legge på en solid renteøkning. Da reduserer du sjansen for å havne i en økonomisk knipe, eller få veldig dårlig råd, når renten stiger.

3. Skaff deg finansieringsbevis før du går på visning

For å få kjøpt deg bolig må du ha et finansieringsbevis. Dette beviset sier noe om hvor mye penger du får låne, og brukes for å bekrefte at du har finansieringen i orden når du byr på en bolig. Det er lurt å skaffe seg et finansieringsbevis før du går på visning, for da slipper du å stresse med dette når du finner drømmeleiligheten. Samtidig har du et realistisk bilde av hvilke leiligheter du har råd til å by på, noe som kan gjør jakten på drømmeboligen lettere.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer