Denne statuen ble 2630 år gammel

Fotoassistent skulle flytte den uerstattelige statuen for bedre lysforhold. Nå har han fått sparken og kunstmagasin er saksøkt for 1,7 millioner.

- UERSTATTELIG: Den 2630 år gamle statuen fra Nok-kulturen i gamle Nigeria endte i gulvet under en fotoseanse. Nå krever eieren 300 000 dollar i erstatning.
- UERSTATTELIG: Den 2630 år gamle statuen fra Nok-kulturen i gamle Nigeria endte i gulvet under en fotoseanse. Nå krever eieren 300 000 dollar i erstatning.Vis mer

(Dagbladet): Kunstsamleren Corcie Arman, enka etter den kjente kunstneren Armand Fernandez, inviterte i mai i fjor fotografer fra magasinet «Art+Auction» hjem til seg for å vise fram sin imponerende samling.

Det som skulle vært en hyggelig jobb, har nå i stedet endt med at Corcie Arman har saksøkt magasinets moderselskap, Louise Blouin Media Inc., for 300 000 dollar, noe som tilsvarer 1,7 millioner norske kroner.

I tusen knas Fotograf Eric Guillemain flyttet ifølge Arman en uerstattelig 2630 år gammel nigeriansk skulptur i leire for å utnytte lysforholdene bedre, da han opplevde marerittet alle har når de er rundt eldgamle ting: Statuen gikk i gulvet og endte i tusen biter.

Ifølge Arman spurte ikke Guillemain om lov før han flyttet statuen, og hun mener magasinet nå er erstattningspliktige for statuen hun hadde planlagt å donere til Museum for African Art.

- De forberedte seg til å ta bilder og jeg var i et annet rom, da jeg plutselig hørte at noe gikk i bakken. Jeg har levd med statuen i 25 år og den er uerstattelig, sier Arman til NY Daily News.

Guillemain selv nekter for at det var han som flyttet den over 20 kg tunge statuen.

- Det var en av assistentene mine som flyttet den mens jeg var på den andre siden av rommet. Han gjorde det også uten å ha spurt Corcie om lov, det var hans første feil, sier fotografen, som legger til at assistenten fikk sparken etter tabben.

Fra Nok-kulturen I søksmålet blir det også framhevet at den 2630 år gamle statuen er en del av verdensarven. Statuen stammer fra Nok-kulturen i gamle Nigeria og kunstverk fra denne perioden er svært sentrale for å forstå denne perioden i afrikansk historie.

Fotografen Eric Guillemain og hans klumsete assistent var ifølge Arman «ute av seg av fortvilelse» etter å ha ødelagt statuen, men det kan ikke bringe tilbake den uerstattelige statuen.

- Jeg har ennå ikke sett søksmålet, men vi mener at vi ikke har noe erstatningsansvar i denne saken, sier Ben Harley, president i Louise Blouin til AP.