DEN ALT ANNET ENN SPEDE STARTEN: I begynnelsen var Pondus tjukkere og lavere enn han ble etterhvert. Dette er den aller første Pondus-stripa, som Frode Øverli tusjet i 1995.
DEN ALT ANNET ENN SPEDE STARTEN: I begynnelsen var Pondus tjukkere og lavere enn han ble etterhvert. Dette er den aller første Pondus-stripa, som Frode Øverli tusjet i 1995.Vis mer

Denne stripa ble historisk. Nå er det 20 år siden den ble tegnet

Det feires med stor utstilling.

(Dagbladet): Fram til slutten av nittitallet var Norge et utviklingsland på avistegneseriefronten.

Det eneste som ble trykket var syndikerte utenlandske striper som med hederlige unntak hadde umiskjennelig samlebåndspreg og heller ville resirkulere en gammel vits hundre ganger enn å begå dødssynden ved å trykke noe som i verste fall kunne provosere en leser ett eller annet sted.

Nybrottsarbeid Så dukket Pondus opp - en fotballelskende familiefar som slo inn dørene for en hel generasjon nye serieskapere som etterhvert skulle komme på trykk i både nasjonale og internasjonale aviser. Og først ute med å trykke Pondus var Dagbladet.

- Det var nybrottsarbeid å få kranglet en norsk serie inn i en større avis. Dagbladet skal ha all ære for å stå på bresjen med sin tegneseriekonkurranse, som hadde som mål å løfte fram nye norske serier, sier mannen bak - Frode Øverli.

Han startet karrieren med hakket grovere humor i det Mad-inspirerte norske bladet Pyton, som gikk inn i 1996. Da hadde Øverli allerede tegnet den første Pondus-stripa, som karakteristisk nok utspiller seg på en badevekt og feirer 20-årsjubileum i år.

Egentlig skulle Pondus bare trykkes i Dagbladet til man hadde kåret en vinner i den første av en lang rekke stripeseriekonkurranser som ble avholdt i årene som kom - en prøvekanin for å se om i det hele tatt funket med norske serier på trykk.

Ble raskt populær Men den tykkladne figuren og universet som omkranset ham ble raskt å populær at det var uaktuelt å kutte ham ut.

TIL SALGS: Denne Rocky-stripa kan bli din i originalversjon dersom du punger ut på Galleri Oscarsborg i sommer.
TIL SALGS: Denne Rocky-stripa kan bli din i originalversjon dersom du punger ut på Galleri Oscarsborg i sommer. Vis mer

- Det skyldtes nok at det var et univers folk kunne kjenne seg igjen i, og at Pondus og hans litt sjabre kompis med uflaks i selskapslivet hadde interesser folk kunne relatere seg til. Dessuten var jo serien litt frekkere og friskere enn det andre som rullet og gikk på tegneseriesidene i avisene, sier Øverli.

Nå feires jubileet med stor salgsutstilling som åpen på Galleri Oscarsborg i hele sommer.

Der kan man beundre - og kjøpe - originalstriper fra alle de 20 årene Pondus har lagt bak seg. Også flere av de andre seriene i den skandinaviske stripebølgen - Lunsj, Rocky, Zelda og Hjalmar - samt vitsetegningene til Fredrik Skavlan og Nils Axel Kanten er representert.

Døråpner Ved åpninga i morgen er dessuten Øverli og de andre serieskaperne tilstede.

- Det er litt rart å kunne si at man har holdt på med det samme i 20 år. Men det har vært en hyggelig reise, om ikke annet, sier Øverli med det vi må kunne omtale som et understatement, all den tid han er den forfatteren som nest etter Jo Nesbø har solgt flest innbundne bøker i Norge de siste 10 åra.

- Noe av det kjekkeste med det er at Pondus har vært en døråpner for andre norske serier, både i aviser og i blader, sier han.

Og, selvfølgelig: Du kan fortsatt lese Pondus, Rocky, Zelda og flere andre strålende skandinaviske tegneserier hver dag i Dagbladet. For eksempel her.