<strong>VIL FJERNE PARAGRAF:</strong> Fra venstre: SV-politikerne Heikki Holmås, Audun Lysbakken og Bård Vegar Solhjell vil endre straffeloven. Foto:  Christian Roth Christensen / Dagbladet
VIL FJERNE PARAGRAF: Fra venstre: SV-politikerne Heikki Holmås, Audun Lysbakken og Bård Vegar Solhjell vil endre straffeloven. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Denne SV-trioen vil endre den norske straffeloven etter tysk humorstrid

- Paragrafen er en antikvitet, mener Audun Lysbakken, Heikki Holmås og Bård Vegar Solhjell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Jeg ser ikke en eneste grunn til å ha en egen lov mot å fornærme representanter fra en fremmed stat. Det er forskjell på vold, hatefulle ytringer og rasisme, som alltid er og bør være forbudt, og det å fornærme noen, sier Bård Vegar Solhjell (SV) til Dagbladet.

SV-trioen Solhjell, Heikki Holmås og Audun Lysbakken vil neste uke fremme et forslag om lovendring av den norske straffelovens paragraf 184a:

«Med bot eller fengsel inntil 1 år straffes den som her i riket krenker en fremmed stat ved å øve vold mot eller opptre truende eller fornærmelig overfor en representant for den», heter det i paragrafen, og de tre stortingsrepresentantene forteller overfor Dagbladet at de nå ønsker den fjernet.

Liknende lov i Norge Grunnen er bråket rundt tyske komikeren Jan Böhmermann, rikskansler Angela Merkel og tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan. En sovende tysk lovparagraf gjør nemlig at Böhmermanns satiriske fornærmelser mot det tyrkiske statsoverhodet kan straffeforfølges. Det viste seg raskt at Norge har en liknende lov.

LES OGSÅ: Han har demonstrert grensene for ytringsfrihet i Tyskland - endelig!

- Dette er langt på vei en sovende paragraf, og det er feil at vi skal ha den teoretiske muligheten til begrense ytringsfriheten slik det tyske eksempelet viser at kan skje. På grunn av flyktningkrisa er Tyskland avhengig av Tyrkia, og de lar Erdogan bruke det tyske rettssystemet, sier Solhjell til Dagbladet.

- Må aksepteres Det var 31. mars den prisvinnende tyske humorprogramlederen Jan Böhmermann leste opp et satiredikt rettet mot Erdogan. Foran det tyrkiske flagget og et portrett av statslederen harselerte han med Erdogan på det groveste.

Blant annet omhandlet diktet beskyldninger om at presidenten har sex med geiter og sauer, elsker å undertrykke minoriteter, samt at han banker opp kurdere og kristne mens hans ser på barneporno. Etter stort politisk press fra Tyrkia har Merkel nå gått med på at komikeren kan straffeforfølges.

- Men hva hadde du gjort om noen sa det samme om deg?

- Det er en helt sentral del av ytringsfriheten at politikere er villig til å tåle lite morsomme og blasfemiske ytringer. Verdiene bygges ikke på at ytringer er bedre desto mer støtende de er, men at man er villig til å akseptere dem og heller ta en debatt, sier Solhjell.

- En antikvitet Han tror forslaget vil møte bred støtte i Stortinget.

- Denne paragrafen er en antikvitet og jeg vil tro at forslaget har en betryggende effekt på norske komikere. Denne metoden, der en statsleder kan bruke loven til å fremme en sak som bryter med vårt verdigrunnlag, er feil. Vår straffelov skal ikke legge til rette for andres syn på ytringsfriheten.

- Hva mener du om situasjonen man ser i Tyrkia?

- Jeg var der nylig og jeg mener utviklingen er skremmende. Tyrkia er et moderne og mektig land med mye bra, men er nå i stor fare for å svekke demokratiet og menneskerettigheter betraktelig.

Stavrum: - Utenkelig Generalsekretær i Presseforbundet, Kjersti Løken Stavrum, uttalte til NTB at hun mener situasjonen som absurd.

- Dette er et veldig underlig signal. For noen år siden ville det ha vært utenkelig. Uansett hva som skjer nå, er skaden skjedd allerede. Jeg håper at det skal provoseres fram mer god satire, men frykter det motsatte skjer, at man blir redd konsekvenser ved å fleipe med makten. Satire er veldig viktig, sa Stavrum

<strong>FULL STRID:</strong> Jan Böhmermann (t.h.) er et kjent ansikt i Tyskland og leder talkshowet «Neo Magazin Royale». I slutten av mars benyttet han seg friskt av ytringsfriheten, og kruttet rettet han mot den svært hårsåre presidenten av Tyrkia, Recep Tayyip Erdogan (t.v.). Foto: AFP
FULL STRID: Jan Böhmermann (t.h.) er et kjent ansikt i Tyskland og leder talkshowet «Neo Magazin Royale». I slutten av mars benyttet han seg friskt av ytringsfriheten, og kruttet rettet han mot den svært hårsåre presidenten av Tyrkia, Recep Tayyip Erdogan (t.v.). Foto: AFP Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer