Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Denne t-skjorten fikk refs av stortingspresidenten

- Dette ser jeg mer som en rekvisitt.

FIKK REFS: Bård Vegar Solhjells homoaktivist-tskjorte falt ikke i smak hos stortingspresidenten. Foto: Privat
FIKK REFS: Bård Vegar Solhjells homoaktivist-tskjorte falt ikke i smak hos stortingspresidenten. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nestleder i SV, Bård Vegar Solhjell, åpnet dagens møte i stortingssalen med å rette fokus mot situasjonen for homofile i Russland.

Under dressjakken hadde han på seg en rød t-skjorte med en tekst som henviser til det olympiske charterets prinsipp seks, som slår fast at alle former for diskriminering er uforenlig med den olympiske bevegelse.

Refs Klesvalget falt ikke i smak hos stortingspresident Olemic Thomessen fra Høyre.

- Dette ser jeg mer som en rekvisitt, enn som en naturlig del av et antrekk på Stortingets talerstol, sa stortingspresident Olemic Thommessen (H) etter innlegget. Thommessen la til at han sluttet seg til budskapet på rekvisitten.  

Helt innafor T-skjorta-stuntet var godt planlagt av Solhjell og han forventet refs fra stortingspresidenten.

- Helt ærlig så var jeg forberedt på kommentaren fra presidenten. Jeg kjenner godt til de uskrevne kleskodene som gjelder i stortingssalen, men jeg mener at t-skjorten var godt innafor.  

- Jeg tok på meg t-skjorta for å støtte homofile og menneskerettighetsaktivister i Russland og jeg håper at russiske myndigheter legger merke til stuntet.

Kampanje mot homolov T-skjorten Solhjell fikk refs for er en del av en aksjon satt i gang av Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) og heter «Prinsipp 6», hvor 39 norske kjendiser har latt seg avbilde i en rød t-skjorte med det olympiske charterets sjette prinsipp trykket på brystet.

Bakgrunnen for kampanjen er de nye russiske lovene som forbyr positiv omtale av ikke-tradisjonelle seksuelle relasjoner.

Vil presse russerne Både utenriksminister Børge Brende og kulturminister Torhild Widvey gikk på talerstolen og sa de ville ta opp de omstridte lovene med russiske myndigheter.

- Regjeringen er bekymret for de lovene som rammer homofile. Dette tar vi alltid opp med russiske politikere. Men vi må ta opp spørsmålet på en måte som ikke hindrer samarbeidet mellom Norge og Russland, sa Brende

- Russland må bedre menneskerettighetssituasjonen i landet. Det er viktig for Norge og det kommer vi til å fortelle russiske myndigheter, avsluttet kulturminister Torhild Widvey.

OL i Sotsji starter offisielt med åpningsseremoni på fredag

Hele Norges coronakart