KOMMENTARER

Denne tankegangen er som gift

Skal vitenskapen fortsatt ha en sjanse i møte med det politiske maktspillet? Også i «snille» Norge står kampen.

STRID OM ISKANTEN: Regjeringen, med statsminister Erna Solberg i spissen, møter en av sine vanskeligste saker denne våren. De må løse uenigheten om den såkalte iskanten, og dermed oljevirksomheten i nord.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
STRID OM ISKANTEN: Regjeringen, med statsminister Erna Solberg i spissen, møter en av sine vanskeligste saker denne våren. De må løse uenigheten om den såkalte iskanten, og dermed oljevirksomheten i nord. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Den største konfliktsaken for regjeringen denne våren vil bli kampen om den såkalte «iskanten». Begrepet definerer grensen for hvor isen kan bevege seg, og er dermed avgjørende for hvor langt nord vi kan drive olje- og gassvirksomhet uten å risikere katastrofale miljøkonsekvenser ved ulykker og utslipp.

Med det står også kampen mellom forskning og politikk. Hvor mye skal vi høre på forskerne, og ikke minst – kan vi stole på dem?

Frontene er steile og prestisjen i saken er enorm. Allerede under valgkampen i fjor høst ville klimaminister Ola Elvestuen markere revir, og sa i et intervju med Dagbladet at «Barentshavet nord må få varig vern og iskanten flyttes sørover».

Han ble sporenstreks satt på plass av Erna Solberg. Regjeringen har ingen planer om vern, sa hun – og viste til at flyttingen av iskanten ligger til vurdering i regjeringen og at konklusjonen vil basere seg på faglige innspill.

Vil den det? Det er usikkert, i alle fall i hvilken grad.

Kjernen i denne krangelen er forskernes råd om hva politikerne bør gjøre med iskanten. En ny rapport, omtalt i Dagens Næringsliv, slakter hvordan dette fungerer. Rapporten kaller denne forvaltningen en «uryddig miks av politikk og forskning». Politikerne går nemlig mer enn gjerne på tvers av de miljøfaglige rådene fra forskerne. Ved å legge vekt på helt andre faktorer, som oljebransjens vurdering av risiko for utslipp, så vips!

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer