UNDER RADAREN: Aftenposten beklager at denne stripa kom på trykk i dagens avis. Faksimilie: Aftenposten 04. juni 2014
UNDER RADAREN: Aftenposten beklager at denne stripa kom på trykk i dagens avis. Faksimilie: Aftenposten 04. juni 2014Vis mer

- Denne tegneserien skulle aldri vært satt på trykk

Aftenposten legger seg flate - men tegneserieskaperen selv forsvarer dagens stripe.

(Dagbladet): Dagens «Skarpe kanter», den norske stripeserien som går i Aftenposten, har vakt oppsikt og til dels skarp fordømmelse i sosiale medier.

Stripa viser en gjeng afrikanske mannfolk som sitter i en landsby og ler seg fillete av et forslag om at de skal bruke dagen på å hjelpe kvinnene å holde landsbyen i gang, og skal illustrere «hvorfor de smiler og ler så mye i Afrika».

«Men hva faen, Aftenposten - trykker dere hva som helst?» og «smårasistisk tegneserie i Aftenposten fra 1914. Nei vent, 2014. WTF?» er blant reaksjonene på Twitter. «Dette er ikke greit», twitrer samfunnsdebattanten Yousef Assidiq.

Under radaren Det er Aftenpostens konstituerte kulturredaktør Veslemøy Østrem enig i.

- Vi ser at denne stripa ikke skulle vært på trykk. Den gikk under radaren. Jeg forstår at den oppfattes feil. Satire er en vanskelig sjanger, og det skal være lov å bruke humor på alle deler av samfunnet, men denne treffer ikke som den skal, sier hun til Dagbladet.

Seriens manusforfatter Vebjørn Verlo forsvarer imidlertid stripa.

- Jeg ser at stripa er helt i grenseland. Men jeg synes faktisk det er mer fargeblindt å tulle med alle, enn å lage kunstige skiller mellom folk, sier Verlo til Dagbladet.

Ville bryte «kunstig skille» - Hadde jeg gjort noe på østeuropeiske stereotypier ville neppe noen reagert, og jeg har vitset masse med katolisismen. Men med en gang det er hudfarge inne i bildet, kommer reaksjonene, sier han.

- Min tanke med stripa er å bryte ut av den gamle kulturrelativistiske tankegangen om at det bare er lov å fleipe med sin egen kultur. Jeg tror det fører mer vondt med seg å opprettholde et slikt skille. Så er jeg, irriterende nok, programforpliktet til å nevne at jeg naturligvis ikke er rasist, og at jeg er helt fordomsfri overfor folk med en annen hudfarge eller for den saks skyld seksuell legning, sier serieskaperen.