TENKEREN: Hva gjør vi nå? Hva tenker du nå? Hva tenker de som ber? Hva tenker de som bestemmer? Hva gjør vi i morgen? 
<div><br></div>
TENKEREN: Hva gjør vi nå? Hva tenker du nå? Hva tenker de som ber? Hva tenker de som bestemmer? Hva gjør vi i morgen?

Vis mer

Denne teksten hjelper ikke mot noe #be nice

Til Le Penseur fra en tom tenketank.

Kommentar

Denne teksten handler om å fordele skyld. Denne teksten ble omskrevet ei natt med for mye ondskap . Denne teksten inneholder noen håpløse, grunnleggende spørsmål i vår dårlig samtid.

Denne teksten ble til etter å ha lest forfatter Ragnar Hovlands bok «Kunsten å komme heim. Og andre essay» (Samlaget 2011), så det er med andre ord Hovland som må dele ansvaret. Sånn må det bli i ei samtid som preges av korte øyeblikk av lykke der vi kanskje må sette oss ned ved siden av Tenkeren (Le Penseur) til Auguste Rodin.

#partipolitikk: Er det Miljøpartiet de Grønne eller en flokk med moralister i ført sykkelhjelmer? Er det Høyre eller en dannet flokk med skattesnytere? Er det Fremskrittspartiet eller Ondskapens hotell? Er det Venstre eller de med fasitsvar under sperregrensen? Er det partiet rødt eller et par gjenglemte cordfløyelbukser? Er det SV eller en barnehage? Er det Arbeiderpartiet eller en flokk med bedrevitere? Er det KrF eller har de med melding hjemmefra? Er det Senterpartiet eller en gammel gris? Er det Pensjonistpartiet eller Husker Du kransekake?

#samtid: Er det Odins soldater eller skal vi banke dem opp? Er det en imam eller en fremmedkriger? Er det en prest eller en løgnhals? Er det Donald Trump eller en hallik? Er det Hillary Clinton eller ei høytlønna skravlekjerring? Er det en brennmanet eller Carl I. Hagen? Er det Jonas Gahr Støre eller en makrellstim? Er det Siv Jensen eller en soft-ice? Er det Erna Solberg eller cabincruiser? Er det Martin Kolberg eller et flipperspill? Er jeg korka eller bare naiv? Er du sikker i din sak eller en guru? Er det Allah eller hat? Er det Gud eller hat? Er det samtid eller mellomkrigstid? Er det nok nå? Er det Tenkeren eller hva tenker Tenkeren på nå? Gir vi opp?

#provokasjoner 1: Er det 100 dikt fra NRK eller allsang over grensen? Er dette her journalistikk eller reinspikka kommunisme? Er dette en avis eller en bordell? Er det VG eller 4. Mosebok? Er det Harald Stanghelle eller Olemic Thommessen? Er det Kjetil Rekdal eller Oskar Sylte? Er det Kjetil Rolness eller Hege Storhaug? Er det Knausgård eller en selfie? Er det kongen eller en minibank? Hva hjelper? Hvordan? Hvorfor? Er det mer våpen som skal til? Mindre? Samhold? Rettferdighet? Dikt? Sanger? Roser? Fuck me and you? Hjelper det? Be Nice? Hjelper det? Hjelper engleskolen? Hjelper jeg noen? Du?

#Provokasjoner 2: Er det en moske eller en bingohall? Er det en kirke eller et tivoli? Er det meg eller en kopist fra Dagens Næringsliv? Er det Putin eller Stalin? Er det Obama eller en karaokemaskin? Be-Bop-A-Lula.

#by, medier og land: Er det Bergen eller åpen soning? Er det Trondheim eller et hjemmebrentapparat? Er det Oslo eller et dårlig fungerende mottak? Er det Raymond Johansen eller Gerhardsens hittebarn? Er det nynorsk eller upussa traktorsko? Er det riksmål eller snobberi? Er det Oslo Vest eller en GT? Er det ei drone eller Betlehemsstjerna?

Er det skravleklassen fra Litteraturhuset eller et par for små fotformsko? Er det Stavanger eller trenger de tolk? Er det Tromsø eller en frisørsalong? Er det Klassekampen eller gamle ML-sanger om igjen? Er det Facebook eller ei galge? Er det Aller-huset eller Las Vegas? Er verden blitt spenna gærn?

#libertéégalitéfraternité: I min franske notatblokk omfavner jeg havets hjerte. Mot hvem skal jeg anvise min redsel? La meg få ligge helt stille på bakken, ved siden av solens hånd, bekranset av fred.