TITT TEI: Med Google Latitude ser vennene dine hvor du er.
TITT TEI: Med Google Latitude ser vennene dine hvor du er.Vis mer

Denne tjenesten er ikke noe for paranoide

Google Latitude ser deg.

(Dagbladet.no): I dag lanserer Google Latitude, en valgfri funksjon i Google Maps for mobil som lar dine kontakter vite hvor du befinner deg på kartet. Funksjonen vil ikke oppgi din eksakte posisjon, men gir likevel et godt inntrykk av hvor du befinner seg på et bestemt tidspunkt, ifølge søkeselskapet.

Dette er med andre ord ikke noe for paranoide.

Imidlertid må det være en trøst at du a) ikke installere programvaren, b) kan slå den av når du ønsker det og c) kan velge selv hvem som skal kunne følge din posisjon via tjenesten.

Google Latitude er tilgjengelig i 27 land, og Goohle opplyser dette om kompatibiliteten: De fleste BlackBerry-enheter med fargeskjerm, de fleste Windows Mobile 5.0+-enheter, de fleste Symbian S60-enheter (Nokia-smarttelefoner), mange Java-aktiverte (J2ME) mobiltelefoner, for eksempel Sony Ericsson-enheter (kommer snart). Støtte for Android-baserte telefoner, for eksempel T-Mobile G1, og Apples iPhone og iPod Touch, kommer også snart.

Med dette kaster Google seg på en voksende trend. Lokaliseringsbasert teknologi (GPS, WiFi, GSM) vil gjøre at nettsamfunn, søkemotorer og lokaliseringstjenester smelter sammen til nye og kraftfulle verktøy.

Nettsamfunnet Brightkite er nok et forbilde for Google, og bare ett eksempel på hvordan posisjonering blir en ny komponent i din sosiale vev. Det samme skjer i programvare, som for eksempel «places»-funksjonaliteten i Apples iPhoto og iMovie som gjør det enklere å sortere bilder og video etter hvor de er tatt.

Og selvfølgelig - en mengde andre tjenester der geotagging begynner å bli en selvfølge. Denne artikkelen forsøker for eksempel ikke å skjule at den er skrevet i Langkaia, Oslo.

Stadig flere vil stadig oftere vite ikke bare hva du gjør akkurat nå, men også hvor du gjør det. Eller sagt på en annen måte, med Karius og Baktus: Ingen steder å gjemme seg.

Les også: NRKbetas oversikt over posisjoneringstjenester.

Følg Jan Omdahl på Twitter: @janomdahl