Denne tyske komedien får Cannes til å ule av latter

Du kommer til å gråte! Du kommer til å le!

FILMBYENS FAVORITT: Den tyske komedien "Toni Erdmann", der en rekke praktiske skøyerstreker går litt annerledes enn de er ment å gjøre, er elsket av kritikerne under Filmfestivalen i Cannes.
FILMBYENS FAVORITT: Den tyske komedien "Toni Erdmann", der en rekke praktiske skøyerstreker går litt annerledes enn de er ment å gjøre, er elsket av kritikerne under Filmfestivalen i Cannes. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

CANNES (Dagbladet): Du kommer til å gråte! Du kommer til å le! Det høres ut som en reklamejingo på billigsalg, men det viste seg å være en helt presis beskrivelse av «Toni Erdmann». «Toni Erdmann» er den nesten tre timer lange tyske komedien - jada - som har fått en kinosal full av kyniske kritikere til å ule av latter her i Cannes, og som siden premieren i går har fått en eneste lang knuseklem av filmbyens kritiske publikum. Alle har sin forklaring på hvorfor. Noe av det beror kanskje på at det bak humoren ligger både lekenhet,

«Toni Erdmann» er historien om en fraskilt, aldrende far (Peter Simonischek), som opplever en ny ensomhet når hunden hans dør og som bestemmer seg for å reise uanmeldt til Bucuresti for å se hvordan det går med den ambisiøse businessdatteren som bor der. Far er en gjøgler med løstenner i brystlommen som elsker å drive gjøn med omgivelsene, på en måte alle som ser på skjønner både har moret dem og drevet dem til vanvidd. Nå går han inn for å løse opp den strunke datteren med den eneste metoden han kan.

Filmen er en dramakomedie i ordets mest presise forstand. Regissør Maren Ade bruker lang tid på å bygge opp rollefigurene, og skape en forståelse for hvor den kommer fra - farens sans for å skøyerstreker, som det skal vise seg at han kanskje har gitt videre til datteren. På den ene side kommer humoren fra en grunnholdning som tilsier at man ikke skal ta livet for alvorlig, noe faren åpenbart mener datterens dresskledde og servile businessforbindelser gjør. På den annen side ligger det både sårhet og aggresjon under.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer