MER SEG SELV: Kåringen som «Årets mest sexy mann» i 1988 ble en utfordring for Jørn Hoel. - Jeg mistet mitt mannlige publikum etter den kåringa, og ble forvandlet til en slags fløtepus, sier han. Nå er han endelig den han vil være. Foto: Nina Hansen
MER SEG SELV: Kåringen som «Årets mest sexy mann» i 1988 ble en utfordring for Jørn Hoel. - Jeg mistet mitt mannlige publikum etter den kåringa, og ble forvandlet til en slags fløtepus, sier han. Nå er han endelig den han vil være. Foto: Nina HansenVis mer

Denne uka kvittet Jørn Hoel seg med sexy-spøkelset

Nå vil den folkekjære musikeren gi ut ny musikk.

- Jeg vet da faen, kanskje jeg bygget opp noe inni meg som egentlig ikke var så ille.

Jørn Hoel ser alvorlig ut, men ikke på en måte som gjør ham sørgmodig.

- Jeg brukte hele 90-tallet, mer eller mindre, til å tenke på den kåringa. Altså, ikke sånn at det gikk utover helsa, men jeg havna i en slags bås.

- Ødeleggende effekt

Året var 1988. Jørn Hoel var på høyden av sin musikalske karriere, og var på turné da Det Nye kåret ham til årets mest sexy mann. Han glemmer det aldri:

««Hele min kredibilitet ble borte. Det ga en ødeleggende effekt som jeg sleit med å rette opp i.»» Jørn Hoel

- Jeg mistet mitt mannlige publikum etter den kåringa, og ble forvandlet til en slags fløtepus. Hele min kredibilitet ble borte. Det ga en ødeleggende effekt som jeg sleit med å rette opp i. Heldigvis er jeg ferdig med det nå.

Hoel sitter i Mathallen i Oslo, der han tidligere har hatt kontor. Matstasjonene har blitt stamsteder for den kokkeglade 58-åringen, og han prikkes stadig på ryggen av bekjente. Latteren sitter løst.

- I dag er jeg på et helt annet nivå, både med tanke på selvfølelse og væremåte. Jeg er den samme gamle Jørn, men har vendt tilbake som en litt mer artig, rar og latterlig type, humrer ham.

Parodi ble vendepunkt

Det er fire år siden. Hoel var sjelden å se i rampelyset, hadde lagt musikken bort og prioriterte familielivet. Han registrerte ikke at komiker John Brungot gjennom flere uker hadde parodiert ham i satireprogrammet «Torsdag kveld fra Nydalen».

- Vennene mine trodde jeg ville bli såra. Men da jeg så det, var det bare veldig artig. Jeg ble vekket til live igjen gjennom den parodien - det ble nesten min vei tilbake i rampelyset, sier Hoel.

De siste åra har 58-åringen tatt steget inn i flere musikalske prosjekter, deriblant tv-programmene «Stjernekamp», «The Hit» og vårens «Hver gang vi møtes». Kveldens episode handler om ham.

- Vet du, jeg har ikke sett noe som helst av klippene fra «Hver gang vi møtes». Jeg hater å se meg selv på tv, det er det verste jeg vet.

- Hvorfor det?

- Jeg vet ikke, jeg sier så mye rart ... Men jeg har bare fått hyggelige tilbakemeldinger, så det lover jo bra.

- Sykt gira

Hoel titter ned på avtaleboka som ligger foran ham på bordet. Like før han møtte Dagbladet, var han i et møte for å planlegge kommende turneer.

For første gang på flere år leker Hoel med tanken om å lage et nytt album.

- Har det noe med «Hver gang vi møtes» å gjøre?

- Det har vært utløsende. I går øvde jeg for første gang med bandet jeg skal spille med i sommer, og ble sykt gira. Det endte med at jeg satt oppe hele natta og skrev låter, sier Hoel og legger til:

- Det er lenge siden jeg har kjent på den følelsen. Og det føles bra. Jeg hadde jo egentlig mistet lysten på å spille.

Selvopptatt

Hoel mener han er en langt bedre versjon av seg selv i dag, enn han var i «glansdagene» på 80- og 90-tallet.

- På den tida var jeg veldig selvopptatt og enspora i eget tankesett. Jeg tror det er vanskelig å unngå når man får oppmerksomhet. Livet handlet stort sett om turneer og festing, sier han.

««Jeg er faktisk helt sjokkert over at jeg er 58 år. Det må være noe feil.»» Jørn Hoel

- Egentlig var det bare bra at jeg fikk den knekken på 90-tallet. Da fikk jeg tid til å holde på med andre ting, som å skaffe meg ni til fire-jobb og prioritere barna.

Hoel har fire barn i alderen 35 til 8 år. Pappalivet har ikke alltid vært en dans på roser.

- Jeg var mye borte da min eldste datter var liten. Hvis jeg sammenlikner med min yngste datter, og hvor mye mer jeg er til stede, så har jeg nok ikke alltid vært den beste pappaen.

Han legger til:

- Jeg har opparbeidet meg et veldig fint forhold til de voksne ungene mine. Det kunne ha blitt turbulent, men jeg har tatt et oppgjør med det, og ungene har nok sett hvordan jeg har forandret meg med åra. Jeg tror jeg har blitt en kulere fyr, sier han.

Sjokkert over alderen

På spørsmål om hvordan det er å nærme seg 60 år, svarer Hoel dette:

- Det er en merkelig følelse, for meg føler meg så innihelvetes mye yngre. Jeg er faktisk helt sjokkert over at jeg er 58 år. Det må være noe feil. Er jeg ikke bare førti-et-eller-annet? Hehe.

Og den karakteristiske hese stemmen? Den er i skjønneste orden, beroliger Hoel.

- Jeg blir bedre jo mer jeg synger. Under «Stjernekamp» satt jeg på romaskin og sang, time etter time. Når kroppen brukes samtidig, blir stemmen mye kraftigere. Jeg er ikke redd for å miste stemmen - trikset er å opprettholde.

- Også får jeg opprettholdt helsa samtidig, sier han og ler.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram