PÅ HØVIKODDEN: Max Ernsts «En galakses fødsel» fra 1969 blir nok også å se når måneutstillingen åpner på Høvikodden utenfor Oslo den 15. februar. Utstillingen er et samarbeid mellom Henie Onstads Kunstsenter og Louisiana ved København. Foto: Henie Onstad Kunstsenter.
PÅ HØVIKODDEN: Max Ernsts «En galakses fødsel» fra 1969 blir nok også å se når måneutstillingen åpner på Høvikodden utenfor Oslo den 15. februar. Utstillingen er et samarbeid mellom Henie Onstads Kunstsenter og Louisiana ved København. Foto: Henie Onstad Kunstsenter.Vis mer

IDEER:

- Denne utstillingen oppleves som nær komplett

Når Louisiana utenfor København har invitert, står utførelsen heldigvis i stil. Og best av alt: snart flyttes det hele til det litt mer hjemlige Henie Onstad Kunstsenter utenfor Oslo.

I sitt mesterverk «Det svundne er en drøm» fra 1946 beskriver Aksel Sandemose hvordan han sitter og undrer seg på hva det var som inspirerte våre stamfedre til å begynne å pønske på tilværelsens dypeste gåter, og kommer fram til at det var månen: «Men månen, den ikke bare er der, eller er der ikke.

Den er hel, halv, kvart, og andre brøkdeler, snart fra den ene siden, snart fra den andre. Den dukker opp om dagen likevel som om natten, eller er borte både dag og natt. Så tenkte apen sin første tanke: Hva faen er det egentlig med månen?

Det gikk noen millioner år, og apen nådde så langt som så: Hva er det egentlig med meg?». For det er virkelig noe helt annet med denne nattens løsunge enn med sola, som vi – til tross for at vi vet at den betyr liv eller død for oss – fort tar for gitt: Den brennende sola kan kle seg med den arrogansen den vil, for den vet at vi kan henfalle til å tilbe den siden vi er avhengig av dens ytelser, men den kan likevel ikke måle seg med månen når det gjelder mystisisme og tiltrekningskraft. Sandemose ser at månen spiller på helt andre strenger: blind og stum som den er, appellerer den til det uutgrunnelige og lokker fram det irrasjonelle i oss.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag

UKE

Prøveperiode*

0 kr

(0 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 0 kr per uke. 0 kr per dag. Abonnementet løper til det sies opp.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55/uke)) når gratisperioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag. Abonnementet løper til det sies opp.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per kvartal. 2,77 kr per dag. Abonnementet løper til det sies opp.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

6 MÅNEDER

60% rabatt**

180 kr

(1 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER 180 kr per 6 måneder. 1 kr per dag. Abonnementet løper til det sies opp.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (449 kroner/6 måneder) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • *Fornyes til normalpris etter gratisperioden (55kr/uke).
  • **Fornyes til normalpris etter gratisperioden (449kr/6 mnd)
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.