Denne vesle dingsen endret verden vi lever i

I dag fyller mikroprosessoren 40 år.

STARTEN PÅ ALT: Slik så verdens første kommersielt tilgjengelige mikroprosessor, Intel 4004, ut. I dag feirer den 40 år. Foto: INTEL
STARTEN PÅ ALT: Slik så verdens første kommersielt tilgjengelige mikroprosessor, Intel 4004, ut. I dag feirer den 40 år. Foto: INTEL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Teknologi: I det siste har det vært snakket mye om Steve Jobs' legendariske garasje i Silicon Valley, der Apple ble startet nærmest som et hobbyprosjekt midt på 1970-tallet. Det som skjedde der har vært med på å forme vår digitale hverdag slik vi i dag kjenner den.

Men det egentlige grunnlaget for alt dette ble lagt noen år tidligere, for nøyaktig 40 år siden, bare en kort kjøretur unna Jobs' garasje. 15. november 1971 kunne de fire ingeniørene Ted Hoff, Federico Faggin, Stan Mazor og Masatoshi Shima presentere Intel 4004, verdens første kommersielt tilgjengelige integrerte mikroprosessor.

I dag er det vanskelig å forestille seg en verden uten mikroprosessoren, som enkelt fortalt er «hjernen» i datamaskiner og annet elektronisk utstyr - det er her stort sett all utregningen foregår.

Det da tre år gamle firmaet Intel, som opprinnelig er kort for Integrated Electronics, hadde fått i oppdrag å lage innmaten til en avansert kalkulator for den japanske elektronikkprodusenten Busicom.

Intel hadde allerede i et par år spesialisert seg på å lage minnebrikker, men fant ut at det var for liten innvendig plass i kalkulatoren til å romme alle komponentene som behøvdes for å kjøre den. Det var slik ingeniørene fikk ideen om å samle flere av disse funksjonene i en og samme komponentbrikke, en praktisk tilnærming til et konkret problem.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer