SLÅR TILBAKE: Bjørgulv Braanen, ansvarlig redaktør i Klassekampen, mener denne VG-forsida kan oppleves som verre enn en setning i bokanmeldelsen som stod på trykk i Klassekampen. Men han understreker at avisa har lagt seg flate og beklaget formuleringen. Foto: Scanpix/Faksimile VG 18. oktober 2011
SLÅR TILBAKE: Bjørgulv Braanen, ansvarlig redaktør i Klassekampen, mener denne VG-forsida kan oppleves som verre enn en setning i bokanmeldelsen som stod på trykk i Klassekampen. Men han understreker at avisa har lagt seg flate og beklaget formuleringen. Foto: Scanpix/Faksimile VG 18. oktober 2011Vis mer

- Denne VG-forsida er verre enn en setning i en bokanmeldelse

Klassekampens ansvarlige redaktør Bjørgulv Braanen om Breivik-sammenlikningen.

(Dagbladet): Komiker Harald Eia (45) raser over å ha blitt sammenliknet med massemorder Anders Behring Breivik i en bokanmeldelse skrevet av Susanne Christensen som stod på trykk i Klassekampen 1. oktober.

«Listen over sinte menn blir stadig lengre. De vandrer rundt i romaner av Michel Houllebecq, Lars Ramslie, Lars Ove Seljestad og Abo Rasul, eller de heter Harald Eia eller Anders Behring Breivik og bruker ulike metoder for å bringe sitt budskap fram i offentligheten,» skrev hun.

- Av og til bør man kanskje tenke seg litt om. Hva tror hun barna mine tenker om at pappa blir sammenliknet med en av norgeshistoriens verste massemordere? Det er helt forferdelig bare å bli nevnt i samme setning som ham, sier Eia til VG tirsdag.

- Har ingen innvending mot Eia Tirsdag morgen sier ansvarlig redaktør i Klassekampen, Bjørgulv Braanen, sin mening om Eias utspill, på Facebook.

«Vi har lagt oss flate og beklager, men hvis jeg var Eia ville jeg kanskje tenkt at denne VG-forsida med bilde av pappa og Anders Behring Breivik er verre enn en setning i en bokanmeldelse. Men sånn er kanskje livet,» skriver han.

Til Dagbladet understreker Braanen at dette ikke er ment som kritikk mot Harald Eia.

- Jeg har ingen innvending mot det han gjorde. Han skrev sine innspill på Susannes blogg, og det gjorde han på en riktig, avdempa og seriøs måte. Han ville diskutere med henne, og det skjønner jeg innmari godt, sier han.

- Eia har skrevet både klokt og fint på bloggen hvor han har argumentert og fektet etter en beklagelse fra hennes side.

- Effekten blir unødvendig sterk Derimot mener han VG-forsida gir en helt annen effekt på sammenlikningen enn hva den opprinnelige gjorde i den trykte bokanmeldelsen.

MISFORNØYD MED SAMMENLIKNING: Harald Eia liker dårlig å bli nevnt i samme setning som Anders Behring Breivik. En av grunnene til Christensens sammenlikning er hans oppførsel i programmet «Hjernevask».
Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
MISFORNØYD MED SAMMENLIKNING: Harald Eia liker dårlig å bli nevnt i samme setning som Anders Behring Breivik. En av grunnene til Christensens sammenlikning er hans oppførsel i programmet «Hjernevask». Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer

- Det han opprinnelig var betenkt over blir forsterket på VGs forside. Jeg er ikke ute etter å kritisere eller moralisere overfor VG, men jeg synes sjøl at effekten av dette blir unødvendig sterk. Den tar vi ikke ansvar for. Vi tar ansvar for det vi skrev i Klassekampen, men skulle gjerne heller sett at en beklagelse på trykk hos oss ville vært nok.

Braanen forteller at Klassekampen ikke har vært i direkte dialog med Eia, men at de vil beklage direkte til ham.

- Bokredaktør Karin Haugen og jeg er enige om at formuleringen som stod på trykk hos oss var uheldig, og at det er grunn til å beklage den.

- Vi vil gjerne beklage direkte overfor Eia, sier han.

Ansvarlig redaktør i VG, Torry Pedersen, kommer med følgende kommentar til Braanens utspill:

- Denne saken handler om at en programskaper er sammenliknet med en massemorder. Det er Klassekampen som ha publisert denne sammenlikningen, og som bør være fokuset. Jeg har ellers ingen kommentar, sier Pedersen.

Hevder likhet mellom Eia og Breivik Christensen la også ut anmeldelsen på sin blogg, og forrige helg valgte Eia å legge inn en kommentar på innlegget, etter at han hadde fått flere meldinger fra venner som hadde reagert på sammenlikningen.

«(...) Egentlig er det jo ikke så farlig at noen tillegger meg følelser (og tro meg: Jeg er blitt tillagt mange), men når det knyttes opp til norgeshistoriens største terrorist og drapsmann, og at det han og jeg driver med virkelig er sammenliknbart, da synes jeg du bør ha dokumentasjonen din og grunnene dine i orden,» skriver han.

BJØRGULV BRAANEN: Understreker at Klassekampen har lagt seg flate og beklager formuleringen i bokanmeldelsen. Foto Jørn H. Moen/Dagbladet
BJØRGULV BRAANEN: Understreker at Klassekampen har lagt seg flate og beklager formuleringen i bokanmeldelsen. Foto Jørn H. Moen/Dagbladet Vis mer

Susanne Christensen mener at det ikke var hennes intensjon å trekke direkte paralleller mellom de to.

«Jeg har ikke sammenliknet deg med ABB, dette er en misforståelse. Jeg skriver om sinte menn både fiktivt og ikke-fiktivt, og gir en rekke eksempler på noen menn som har reagert på (dessverre er massemord å betegne som en reaksjon) eller tematisert kjønn og maskulinitet i offentligheten,» skriver hun som et av svarene til Eia.

Likevel hevder hun at det er en likhet:

«Jeg må tilstå at jeg oppfatter deg og ABB som menn med armen i været i det samme klasselokalet. Dere har spørsmål om kjønn, dere har vondt og vil gjøre om på ting.»

Harald Eia ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.