Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Oslo tingrett

Dennis Vareide fra Youtube-duoen Prebz & Dennis krever 130 000 kroner i oppreisning

Utsatt for grove anklager.

BEVIS: Dennis Vareides advokat Jon Wessel-Aas viser tre videoer der den 19 år gamle youtuberen kommer med grove anklager mot Vareide. Foto: Bjørn Langsem
BEVIS: Dennis Vareides advokat Jon Wessel-Aas viser tre videoer der den 19 år gamle youtuberen kommer med grove anklager mot Vareide. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGRETT (Dagbladet): En 19 år gammel youtuber fra Oslo har det siste halve året kommet med svært grove påstander mot Dennis Mikal Stabell Vareide (27) på Youtube.

Dommer i saken er Kim Heger, som fant den tidligere politimannen Eirik Jensen skyldig for medvirkning til hasjsmugling og grov korrupsjon.

Må bytte rettssal

Da rettens administrator, dommer Kim Heger kommer inn og skal sette retten kl 9, ser han den overfylte rettssal 353, og foreslår å bytte til tinghusets langt større, rettsal 250 - der Eirik Jensen-saken gikk i fjor.

BEVIS: Dennis Vareides advokat Jon Wessel-Aas viser tre videoer der den 19 år gamle youtuberen kommer med grove anklager mot Vareide. Foto: Bjørn Langsem
BEVIS: Dennis Vareides advokat Jon Wessel-Aas viser tre videoer der den 19 år gamle youtuberen kommer med grove anklager mot Vareide. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Dermed blir saken forsinket en halvtime.

Før rettssaken begynner sier Dennis Vareide til Dagbladet at han har en god magefølese.

- Dette går min vei. Vi har en god sak, men det har vært belastende og skal bli deilig å bli ferdig med den. Dette har ikke vært noen god opplevelse, som ingen, verken jeg eller andre, trenger å oppleve, sier han til Dagbladet.

- Har vært jævlig kjipt

Akkurat nå er Vareide i sal 250 i Oslo tingrett sammen med advokat Jon Wessel-Aas, der de møter den saksøkte 19-åringen, som ikke stiller med advokat.

Påstandene, som er svært grove, oppfattes av Dennis Vareide som svært krenkende og ubehagelige - noe han har uttrykt overfor sine følgere på nettet og i mediene.

- Det her har vært jævlig kjipt for meg, for å si det mildt. Jeg må ta det her på den voksne måten og gå rettens vei, så både han og alle andre som tror det han driver med er greit, kan få litt voksenopplæring, sier han i sin egen Youtube-kanal.

Svært grove anklager

I august i fjor, samme dag som premieren på «Prebz og Dennis: The Movie», ble han anklaget for straffbare forhold i et kvarters Youtube-innslag.

POPULÆR DUO: Dennis Vareide sammen med andre halvdel av Youtube-duoen Prebz&Dennis, Preben Fjell. Foto: NTB scanpix
POPULÆR DUO: Dennis Vareide sammen med andre halvdel av Youtube-duoen Prebz&Dennis, Preben Fjell. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Selv om det er ytterst få voksne mennesker som tar disse anklagene seriøst, er det også mange barn som ser på og sluker dette, sa Vareide til Dagbladet i romjula.

Youtube-duoen Prebz & Dennis har 250 000 abonnenter og er blant Norges mest populære youtubere. Vareide skal også delta i TV 2s «Farmen kjendis» på nyåret.

Flere grove «expose»-videoer

Den unge norske youtuberen har tidligere lagt ut såkalte «expose»-videoer - noe som førte til at den som da ble rammet, mistet sponsorer og fikk ødelagt sitt Youtube-navn.

DOMMER: Kim Heger, her fra under rettssaken mot Gjermund Cappelen og den tidligere politimannen Eirik Jensen i Oslo tingrett. Foto: NTB scanpix
DOMMER: Kim Heger, her fra under rettssaken mot Gjermund Cappelen og den tidligere politimannen Eirik Jensen i Oslo tingrett. Foto: NTB scanpix Vis mer

Så langt har ikke 19-åringens påstander fått noen økonomiske og sponsormessige konsekvenser for Vareide.

- Jeg har fått tusenvis av støtteerklæringer fra fans og kolleger. For meg handler saken om å si fra at det er forskjell på tull og tøys, og på å anklage andre for å ha gjort noe ulovlig, sier han til Dagbladet.

Valgte sivilt søksmål

Den første youtuberen 19-åringen kom med grove påstander mot, politianmeldte 19-åringen. Saken ble henlagt, fordi den ikke inneholdt trusler eller andre typer alvorligere straffbare.

Vareide og advokat Jon Wessel-Aas i advokatkontoret Bing Hodneland har valgt å gå til sivilt søkmål, og dermed er sikret å få saken juridisk vurdert.

Wessel-Aas mener det var en tabbe av den andre youtuberen å gå til politianmeldelse i stedet for et sivilt søksmål mot 19-åringen.

Kaller det ren sjikane

I sluttinnlegget til Oslo tingrett krever saksøker oppreisning utmålt etter rettens skjønn, oppad begrenset til 130 000 kroner og at saksomkostningen blir dekket. Advokat Wessel-Aas skriver bl.a:

«Beskyldningene er utvilsomt objektivt sett egnet til å krenke både æresfølelsen og omdømmet til saksøker. Beskyldningene er ikke bare udokumenterte, de er usanne, og de fremstår som fremsatt i ren sjikanehensikt».

I en av Youtube-videone som er blitt lagt fram i retten i dag, framstår ikke den saksøkte 19-åringen som noen angrende synder, heller mer selvsikker og kjepphøy:

- I denne saken her så fins det kun en seier, og det er sannheten, sier den saksøkte 19 åringen i videoen.

Viser Youtube-videoer i retten

Advokat Jon Wessel-Aas opplyser at videoene fremdeles liggerute på Youtube - på saksøktes profil, og er blitt sett av mange.

Den første videoen er fra 11. august i fjor, og heter «Dennis exposed».

- En måned senere kommer nummer to, som har tittel «Dennis exposed - oppdatering». Den siste heter «Jeg er saksøkt», som bekrefter det vi mener blir påstått i de to første videoene, sier Dennis Vareides advokat Wessel-Aas.

Deretter går han i gang med å vise videoene på storskjerm.

- Vareide misforstår

I sin forklaring sier den 19 år gamle saksøkte youtuberen at han aldri har kommet med disse grove uttalelsene, og jamfører at «dersom du kaller en lærer for nazi, så er ikke læreren dermed nazist».

- Vareide har misforstått. Han mistolker mine videoer, sier saksøkte i sin forklaring i retten.

Han forteller at Youtube ikke har stengt hans kanal, selv om Vareide har kontaktet nettselskapet med ønske om det.

STOR MEDIEINTERESSE: Det er vært stor medieinteresse rundt denne saken. Dagbladet har valgt å anonymisere den saksøkte 19-åringen. Foto: Bjørn Langsem
STOR MEDIEINTERESSE: Det er vært stor medieinteresse rundt denne saken. Dagbladet har valgt å anonymisere den saksøkte 19-åringen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Youtube anser ikke at jeg lagt ut noen anklager, og har derfor ikke lagt ned kanalen. Det er Vareide som mistolker, sier den saksøkte.

En offentlig person

Saksøkte opplyser at han er uten jobb eller studier, er ufør og ubemidlet - og mener han verken kan eller skal betale oppreisning eller saksutgifter.

- Mine videoer er satirisk kritikk av Vareide som en offentlig person, sier han - før retten tar pause.

I utspørringen i retten kommer det fram at enkelte påstander formildet av saksøkte ikke kom direkte fra kilder, men som påstander og rykter via andre og tredjeperson.

- Et karakterdrap på Vareide

I sin prosedyre hevder Vareides advokat Jon Wessel-Aas at motparten har publisert grove, ærekrenkende beskyldninger - og skal dømmes til å betale erstatning.

Wessel-Aas poengterer at youtubere er underlagt de samme kriterier og juss som andre publisister.

- Her er overhodet ingen momenter innenfor ytringsfriheten til stede. Han har kommet med grovt ærekrenkende ytringer, usanne og udokumenterte - ja, ren sjikane. Dette er et forsøk på et karakterdrap på Dennis Vareide, sier advokaten i sin prosedyre.

- Dette er en klassisk æreskrenkelsessak, sier Wessel-Aas.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!