Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

NRK-streiken:

Dennis Vareide svarer på NRK-kritikken:
- Alt ble gjort som det skulle

Dennis Vareide hadde ingen kvaler om å stille som programleder 17. mai.

PROGRAMLEDER: Dennis Vareide ledet sendinga fra barnetoget under NRKs 17. mai-sending for en uke siden. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix.
PROGRAMLEDER: Dennis Vareide ledet sendinga fra barnetoget under NRKs 17. mai-sending for en uke siden. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For en uke siden ledet Haddy N'jie og Dennis Vareide en noe amputert 17. mai-sending på NRK, henholdsvis fra slottsplassen og barnetoget. Den tredje programlederen, Noman Mubashir, var ute i streik.

Dagen etter demonstrerte Norsk Journalistlag utenfor NRKs lokaler. De ropte «Fy! Fy! Fy! Fy! Streikebryteri!», og leder for NRKJ, Richard Aune, uttalte at sendinga ikke kunne funnet sted hvis ikke NRK hadde brutt reglene i arbeidslivet.

1700 journalister i NRK har streiket siden 15. mai.

Nå svarer Dennis Vareide på kritikken etter 17. mai-sendingen.

- Det jeg vet er at det var stor fokus på at ingen regler skulle brytes da streiken ble et faktum, sier Vareide til Dagbladet.

- Da vi skjønte at det ble streik, var det ikke så mye vi fikk gjort. Så fort alle de som måtte gå hadde gått, gikk alle som var igjen i møter. Der fikk vi en streng gjennomgang av hva NRK mente vi kunne og ikke kunne gjøre, og vi prøvde så godt vi kunne utifra det. Det ble bestemt at vi skulle gjøre en så kort sending som mulig. Det var det beste alternativet.

Støtter streikerne
Bakgrunnen for streiken er tre krav fra NRK-journalistene. De ønsker å være sikret kompetanseutvikling, slik at de ikke går ut på dato. De krever også at tilkallingsvikarer og andre ansatte ikke skal forskjellsbehandles og få lavere lønn enn fast ansatte, og at lønnsgapet mellom NRK-ansatte og journalister i andre store mediehus tettes noe.

På spørsmål om han hadde kvaler om han skulle stille som programleder under streiken, svarer Vareide:

- Nei, jeg hadde ikke det i det hele tatt. Jeg gjør jobben min - jeg må jo gjøre det jeg kan gjøre - så det var det ingen grunn til.

Han er derimot tydelig på at han støtter streikerne.

- Jeg respekter jo uten tvil streiken. Hadde jeg fått beskjed om at det ikke ble noen sending, så hadde det ikke blitt noen sending. Det hadde jeg akseptert. Jeg mener at det er riktig at de som streiker står på sitt. Jeg må jo bare gjøre det jeg kan ut av det - og jeg vil selvfølgelig overhodet ikke bryte noen regler, eller undergrave de som står for sine krav.

Kritikken om at 17. mai-sendinga var med på å undergrave NRK-streiken, tar Vareide med ro.

- Jeg mener alt ble gjort som det skulle, også håper jeg at streikerne og ledelsen kommer til enighet. Jeg jobber jo fremdeles i NRK, så det hadde vært greit å få resten av folka på plass igjen snart.

Amputert programlederdebut

17. mai var første gang Vareide var programleder på direkten. Han sier streiken gjorde debuten mindre stressende enn den kanskje hadde vært ellers.

- Det ble mindre hektisk når det var så lite som skulle gjøres - vi hadde egentlig langt mer planlagt. Så når det plutselig bare var ett intervju jeg skulle gjøre, så var det jo mindre stress, for å være ærlig. Det var ikke så mye som kunne gå galt, ler han.

- Det var en såpass amputert sending - de kunne nesten ikke bruke bussene engang. Det var bare én kameramann og én produsent. Alt annet var pakket ned da vi kom dit.

- Det var liksom bare en haug med folk fra ledelsen som sto der og snakka, og de som kunne jobbe, jobba. Det var det.

Mersmak

Med seg på direkten hadde Vareide et notatark - men han avviser at han ikke var forberedt.

- Neida, men det er kjekt å ha notater. Det tar litt tid å komme inn i «flowen» - jeg er jo ikke like erfaren som Haddy.

Etter å ha ønsket velkommen til sendingen med Haddy N'jie, intervjuet Vareide Jan-Erik Synnes, kompanisjef for Hans Majestet Kongens Garde.

- Intervju er jo ikke akkurat min spesialitet heller - det var mye som var planlagt som var mye mer i min gård, men som vi altså ikke kunne bruke fordi både researchere, produsenter og liknende var i streik.

Vareide sier intervjuet ga mersmak, og at han gjerne skulle gjort fler. Han er også interessert i å gjenta programlederrollen.

- Ja, så lenge det ikke er streik! Det er det som er ambisjonen min, og én av grunnene til at jeg sa ja til denne jobben - fordi jeg har lyst til å gjøre mer av den typen jobber.

For øyeblikket jobber Vareide som vaktsjef bak kamera i NRK, i tillegg til at han produserer innhold for sin egen YouTube-kanal. Eventuelle forhandlinger om neste 17. mai-sending må derimot vente inntil videre - prosjektleder er nemlig i streik.

Han er likevel jevnt over fornøyd med både sendingen og opplevelsen.

- Det har vært en interessant - og merkelig - opplevelse.

Dennis Vareide ble en av Norges mest populære youtubere, gjennom duoen «Prebz og Dennis».

I januar vant han også en rettssak mot en 20 år gammel youtuber, som ble dømt for ærenkrenkelser av Vareide. Oslo Tingrett dømte 20-åringen til å betale til sammen 140 000 kroner i oppreisning og saksomkostninger til Vareide.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!