Det startet på beste vis. Allerede i 1989 fikk Denzel Washington en Oscar for beste birolle i «Glory», der han spilte en hissigpropp i et regiment av fargede soldater som ble dannet for å kjempe i den amerikanske borgerkrigen. Tre år seinere ble han nominert for hovedrollen i Spike Lees «Malcolm X», et tre timers biografisk epos om en av lederne i Nation of Islam og en svært innflytelsesrik folketaler som ble myrdet bare 39 år gammel. Men martyrrollen holdt ikke til å vinne den gjeve statuetten. Det gjorde det heller ikke da han etter ett års forberedelser i bokseringen trådte inn i rollen som Rubin «Hurricane» Carter, som satt fengslet i tjue år for et trippelmord han ikke hadde begått.
Så hva skal en stakkar finne på? Hva må til? Forventningene var store i forbindelse med «Hurricane». Endelig skulle vi få den første «svarte» Oscar for beste hovedrolle siden Sidney Poitier, som hadde fått den eneste hittil, for «Lilies in the Field» i 1963. Men det ville seg ikke slik. Var Hollywood ennå ikke klar for en ny svart hovedrolle-Oscar?
Og hva tenkte Delzel? Grunnen til at det er naturlig å spekulere, er selvsagt at han vant to år seinere – for å ha spilt en korrupt politimann som dreper for fote. Hvorfor valgte han denne rollen? Var det en fandenivoldsk handling, eller et kalkulert trekk for å se hva reaksjon ville bli? Denzel Washington, kjent for de «viktige» rollene, som brukte sin utstråling til å kjempe for rettferdighet og pirke i den amerikanske samvittigheten. Han var den verdige, den feilfrie og alltid like imponerende – han var sin generasjons Sidney Poitier. Likevel fikk han ikke den store anerkjennelsen før han valgte å spille en karismatisk skurk. Det er selvsagt fristende å anlegge et rasemessig perspektiv her, men vi kan også velge å hylle ham for en djevelsk imponerende prestasjon i «Training Day». Alonzo Harris er en overveldende karakter som synker stadig dypere ned i korrupsjon og vold og som liker at folk frykter ham, til og med de mest hardbarkete gjengene i Los Angeles. Og når vi snakker om forsinket anerkjennelse, finnes det folk som har vært utsatt for dårligere behandling enn Washington. En gigant som Al Pacino opplevde ikke Oscar-lykken før i åttende forsøk, for «Duften av kvinne», mens Martin Scorsese ble oversett mens han var på topp og vant sin første for «The Departed» (2007).
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger